Hlavní obsah

Jen pár výjimek! Na novou českou vlnu v NHL se čeká

Washington

Pouze pět hokejistů narozených v roce 1999 dosud okusilo NHL a z toho hned dva jsou Češi. Útočníci Filip Chytil a Martin Nečas byli zatím jen pár minut součástí nejlepší ligy, každopádně je lze označit spíš za výjimku. Jinak se na českou novou vlnu v zámoří čeká.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Útočník Bostonu David Pastrňák.

Článek

Ještě před patnácti lety přitom mělo status nováčka v NHL 21 Čechů včetně Martina Erata, Radima Vrbaty nebo Aleše Kotalíka. Boom iniciovaný olympijským triumfem v Naganu a pozdějším zlatým hattrickem na MS ale postupně začal vyprchávat a letos je debutujících hráčů jen pět.

Z nich ale pravidelně nastupují pouze Martin Frk v Detroitu a washingtonský Jakub Vrána. Nečas z Caroliny a Filip Chlapík z Ottawy odehráli jen jeden zápas. Chytil sice dva, pak ho ale Rangers poslali na farmu a na brzký návrat do New Yorku to zatím nevypadá.

Současnou tendencí NHL je sázka na mladé hráče. Kluby jim dávají ohromné smlouvy, kapitánská céčka, zodpovědnost a spoustu času na ledě. Liga získala víc dynamiky, rychlosti, jenže tento trend zachytilo pouze pár Čechů, kteří se prosadili mezi svými vrstevníky.

Nejvýraznějším příkladem je David Pastrňák. Mezi hráči NHL narozenými v roce 1996 nikdo nenasbíral tolik bodů (69+71) jako rodák z Havířova, dokonce ani opěvovaný Američan Jack Eichel z Buffala, dvojka draftu 2015. „Do kabiny Bruins jsem přišel v osmnácti letech, byli tam super lídři, skvělí kluci a já bych chtěl být jednou jako oni," řekl Pastrňák, jenž v létě podepsal v Bostonu šestiletou smlouvu na 40 miliónů dolarů. Také on je velkou českou výjimkou. Na draftu 2014 přišel sice na řadu až po Vránovi, jenže Bruins měli nedostatek praváků a také velkou marodku a Pastrňák dostal šanci velmi rychle. Jinde musí být mladí Češi při probíjení se do NHL mnohem trpělivější a zavilejší.

Pastrňákův příklad však může fungovat i jako motivace. „Je krásné podepsat takovou smlouvu, ale pro mě tím nic nekončí. Chci se dál zlepšovat," tvrdí útočník, za jehož úspěchem není jen schopnost být ve správný čas na správném místě, ale i nadání a hromada práce.

Teď jde o to, aby si tuto mantru osvojily další české talenty. Nečas a Chytil budou příští sezónu zase o něco zocelenější a Filip Zadina by se mohl stát prvním českým hokejistou od roku 2000, který se na červnovém draftu dostane do první pětky. Aspoň pár příslibů tu tedy je.

Hráči NHL podle roku narození
1995: 26 Kanaďanů, 14 Američanů, 9 Rusů, 6 Švédů, 3 Finové, 1 Čech (O. Kaše), 1 Dán, 1 Němec, 1 Slovák, 1 Švýcar.
1996: 22 Kanaďanů, 10 Američanů, 5 Švédů, 2 Češi (Pastrňák, J. Vrána), 2 Finové, 2 Rusové, 2 Švýcaři, 1 Dán, 1 Slovák.
1997: 12 Američanů, 10 Kanaďanů, 4 Švédové, 2 Češi (F. Chlapík, Zacha), 2 Rusové, 1 Fin, 1 Nizozemec, 1 Švýcar.
1998: 7 Kanaďanů, 3 Američané, 3 Finové, 2 Švédové, 1 Rus.
V tabulce jsou uvedeny počty hráčů, kteří mají v NHL aspoň jeden start.

Reklama