Hlavní obsah

Kaberle umlčel kritiky zápasem snů

MONTREAL/PRAHA

Po třech porážkách v řadě se v sobotu dočkali vítězství v zámořské NHL hokejisté Toronta. Bůh ví ale, jak by to v Montrealu dopadlo, nebýt Tomáše Kaberleho. Český obránce měl prsty ve všech gólech Maple Leafs: nastřílel hattrick, jednou asistoval a navíc v penaltovém rozstřelu proměnil i samostatný nájezd. Po nepříliš povedeném vstupu do sezóny zápas jako hrom!

Článek

Drama v Bell Centru vrcholí, siréna právě ukončila bezvýsledné nastavení a utkání Montrealu s Torontem budou za stavu 4:4 rozhodovat samostatné nájezdy. Kouč Maple Leafs Paul Maurice ukazuje na Tomáše Kaberleho a oba muži se ďábelsky zasmějí. Trenérova volba není příliš tradiční, Kaberle nepatří k vyhlášeným exekutorům, ale po průběhu sobotního duelu nemůže jet nikdo jiný.

"Trenérova volba byla trochu překvapující. Až jsme se oba začali smát. Ale já si věřil. Po tak povedeném zápase by si věřil každý," líčil Kaberle dění na střídačce před rozhodujícím momentem utkání.

Český bek měl ale k sebevědomí důvod: nastřílel svůj vůbec první hattrick v NHL, navíc je po Borjem Salmingovi prvním obráncem Toronta, který se trefil třikrát v jednom utkání. K vyrovnání Salmingova zápisu zadáci kanadského klubu potřebovali pětadvacet let...

Maurice každopádně  nevěděl, že Kaberle nemá na gólmana Davida Aebischera příliš dobré vzpomínky. V roce 1998 v rozhodující fázi duelu o bronzové medaile na juniorském mistrovství světa totiž český reprezentant proti mladíkovi ve švýcarském dresu neuspěl. V sobotu přišel čas na pomstu.

"Byla to taková odplata," smál se Kaberle, jenž nedal brankáři Montrealu šanci. Přesto se hráči Toronta třásli o vítězství až do šesté série, kdy rozhodl o vítězství Kyle Wellwood.

Maple Leafs zastavili nepříznivou sérii porážek, Kaberleho navíc hřálo, že rázně odpověděl na kritiku, která se na něj v úvodu sezóny snesla. Osmadvacetiletý bek do sobotního duelu nasbíral v jedenácti zápasech jen dvě asistence, nebyl svému týmu mnoho platný při přesilovkách, které jsou jinak jeho doménou. Objevily se proto hlasy, které zpochybňovaly volbu vedení Toronta, jež před sezónou s Kaberlem podepsalo nový pětiletý kontrakt na 21,25 miliónu dolarů.

Kladenský odchovanec nicméně nebral zápas snů jako odvetný úder. "Hlavní je, že jsme získali dva body. Já nejsem v klubu, abych sbíral hattricky. Mou prací je držet na uzdě situaci před brankou a přihrávat útočníkům. To je to, co se ode mne očekává. Důležité je, že jsme vyhráli," zůstával při zemi český bek.

Reklama

Související témata: