Hlavní obsah

Fetisov: Dejte Čechy se Slováky dohromady a budou nejlepší

BRUSEL

Jen ty nejlepší vzpomínky má na souboje s československými hokejisty ruská hokejová legenda a současný ruský šéf sportu Vjačeslav Fetisov. Jak řekl při příležitosti výstavy ke 100. výročí vzniku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) v bruselském sídle Evropského parlamentu, nejraději vzpomíná na MS v Praze v roce 1978.

Článek

"Byl to můj první velký úspěch. Potřebovali jsme vyhrát o dva góly a nakonec jsme zvítězili 3:1. Československo mělo tehdy nejlepší tým na světě, ale odsunuli jsme ho na druhé místo," řekl Fetisov. Tehdejší zápasy mezi ČSSR a sovětskou sbornou měly podle něj obrovský emotivní náboj a vždy bylo obrovským potěšením se jich účastnit.

Je vidět, že Fetisov se od českých a slovenských spoluhráčů leccos naučil. Při příchodu na rozhovor pozdraví ukázkovým "Dobrý den" a neskrývá radost, že se tentokrát pobaví s Čechy. Ti také patří mezi jeho nejlepší přátele. Vypjaté souboje z dob komunistických režimů jsou již zapomenuty.

Z nepřátel se stali přátelé

"Z nepřátel se stali přátelé. Jsme obrovská rodina. Nejen my, ale i naše děti a ženy," dodal. Jeho nejlepším kamarádem je prý slovenský hokejista a současný europoslanec Peter Šťastný, na jehož pozvání do Bruselu přijel. Přátelství ho pojí ovšem s celou řadou dalších legend.

Až bude tento týden v Moskvě slavit 50. narozeniny, dost možná na oslavy dorazí i členové slavné hokejové řady Rosol, Kameš, Klíma, kteří od Fetisova dostali pozvánku. Osminásobný mistr světa a držitel dvou zlatých medailí ovšem nerad odpovídá na otázky, který československý útočník mu jako obránci naháněl největší strach. "Bál jsem se úplně všech. Byli vždycky skvěle technicky vybavení," řekl.

České a slovenské hokejisty ovšem ctí dodnes. "Dejte je znovu dohromady a budou nejlepší na světě," tvrdí a zároveň odmítá názor, že současný český hokej je v krizi, poté co pár let čeká na větší úspěch. Podle něj má Česko stále dost talentů a na světové scéně hraje velkou roli. Na rozdíl od ruského hokeje. "Mrzí mě, že již 15 let čekáme na vítězství na mistrovství světa či na olympiádě," posteskl si.

Kontinentální liga má přinést zlepšení

Zlepšení by prý měla přinést nová "kontinentální" liga, která by měla co nevidět vzniknout. Mají se jí účastnit i týmy z Běloruska či Lotyšska a do budoucna by se měla vyvinout v evropskou obdobu NHL. Fetisov se chce ovšem ve své současné funkci soustředit na mladé hráče, jejichž odchody do zámoří evropský hokej vyčerpávají. "Během příštích šesti let u nás vybudujeme 300 nových ledních ploch jen pro mladé," říká.

Sám považuje NHL za nejlepší soutěž světa, ale podle něj je tomu jenom díky skutečnosti, že tam hrají Češi, Slováci, Rusové, Finové a Švédové. Jinak by prý nestála za nic. Sám v ní zažil rovněž mnoho úspěchů. Dvakrát vyhrál Stanleyův pohár jako hráč a jednou jako asistent trenéra. "Rád vzpomínám na své vítězství v roce 1997. Tehdy už mi bylo přeci jenom 39 let," doplnil.

Minulostí ale podle svých slov příliš nežije. Nerad také srovnává hokej z dob své největší slávy se současným pojetím jedné z nejpopulárnějších her světa. Po krátkém naléhání se přeci jen do mírného srovnání pustí. "Hráli jsme nejlepší hokej. Byli v něm daleko techničtější hráči. Dneska je to sice rychlejší, ale také výrazně pragmatičtější," uzavřel.

Reklama