Hlavní obsah

Čeští veteráni výhrou 8:2 v Moskvě naštvali ruského soupeře

PRAHA

Čeští hokejoví veteráni sehráli v minulém týdnu zápas v Moskvě proti výběru bývalé sovětské sborné a zvítězili vysoko 8:2. V exhibičním souboji, který měl být tak trošku odvetou za zápas z konce března v Karlových Varech, kdy se také radovali Češi, svěřenci trenéra Jana Havla svého soupeře vůbec nešetřili a bavili se bezstarostným hokejem. U domácích se to však příliš nesetkalo s pochopením.

Článek

Přestože šlo pouze o exhibiční souboj hokejových legend, kvůli debaklu pak na společné posezení dorazili pouze dva hráči z týmu sborné. "8:2, to nikdo nečekal. Rusové to nesli těžce, nikdo další nepřišel. Uvidíme, jak se k tomu teď postaví. Buď se urazili a už nebudou chtít hrát nebo se lépe přichystají na odvetu," řekl na tiskové konferenci v Praze manažer týmu Georg Eckstein, který zápas v Moskvě zajistil.

Zápas se hrál v hale Chodynka, kde proběhlo letošní mistrovství světa, a podle Ecksteina ho sledovalo přibližně 1000 diváků. V brance českého týmu zářil nestárnoucí Petr Bříza, v obraně nechyběla jména jako Milan Chalupa nebo Jaromír Látal a útočnou vozbu vedli na zteč například Jiří Šejba, Oldřich Válek či legendární kanonýr Milan Nový, jehož nadace Caps 66 celou akci společně s Ecksteinem připravovala.

"Myslím, že se nám tam sešla hodně dobrá parta, i proto se to tak povedlo. Většinou to jsou všechno kluci, kteří někde něco kolem hokeje nebo sportu stále dělají, jako třeba Petr Bříza nebo Jaromír Látal. V dresu soupeře se objevili například Jakušev, Gusev nebo bratři Golikovové," vypočítal Eckstein, který by rád zvýšil prestiž veteránského hokeje v Čechách. "V Rusku, Kanadě nebo Německu se dělá pro veterány hrozně moc, zatímco tady to chybí," litoval Eckstein.

Mladoboleslavský hlavní kouč Šejba dokonce získal cenu pro nejlepšího hráče zápasu, který by měl být prvním ročníkem Memoriálu Viktora Kuzkina. Bývalý obránce sborné, který si ještě zahrál v Karlových Varech, na konci června náhle zemřel při potápění v Černém moři na zástavu srdce.

Připraveno je dalších devět zápasů

Eckstein chystá i další projekty. "Mám připraveno dalších devět zápasů, uvidíme, co z toho se podaří zrealizovat a na co seženeme peníze. Na začátku prosince by se mohl v Českých Budějovicích představit výběr Německa, pár dní na to by mohla být odveta u nich. Mám také nápad, že bychom za spolupráce Jardy Jágra sehráli zápas v Omsku proti tamní staré gardě. Mohlo by to být v březnu příštího roku," nastínil Eckstein.

V hlavě pak má ještě jeden velký projekt, který by rád uskutečnil těsně před světovým šampionátem 2009 ve Švýcarsku. "Chtěl bych uspořádat zápas veteránů Švýcarska proti velkým hvězdám ze zbytku světa. Za Čechy by tam byli podle plánů brankář a asi tak tři hráči, zbytek by byl ze všech hokejových velmocí Ruska, Kanady, Švédska a podobně," uzavřel Eckstein.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko