Hlavní obsah

Rusko má v nominaci na Karjalu dvanáct mistrů světa z Québeku

MOSKVA

Dvanáct mistrů světa z květnového světového šampionátu v Québeku zařadil do nominace na turnaj Karjala kouč ruských hokejistů Vjačeslav Bykov. V dresu sborné se navíc po návratu z NHL představí obránci Alexej Žitnik z Dynama Moskva a Vitalij Višněvskij z Jaroslavle. Turnaj se hraje od 6. do 9. listopadu a Rusové do něj před přesunem do Helsinek vstoupí v Moskvě.

Článek

Na mistrovství světa v Kanadě, kde Bykov dovedl sbornou ke zlatu po dlouhých patnácti letech, se z kádru pro start sezóny Euro Hockey Tour představili brankáři Alexandr Jerjomenko, Michail Birjukov, obránci Konstantin Kornějev, Ilja Nikulin, Vitalij Proškin a útočníci Alexandr Radulov, Alexej Morozov, Danis Zaripov, Sergej Zinovjev, Sergej Mozjakin, Alexej Těreščenko a Konstantin Gorovikov.

Šestatřicetiletý Žitnik, který je olympijským vítězem z Albertville, zamířil do NHL právě po triumfu v roce 1992. Bývalý hráč Los Angeles, Buffala, New Yorku Islanders, Philadelphie a Atlanty se stal v létě posilou Dynama, které vede český trenér Vladimír Vůjtek.

Osmadvacetiletý Višněvskij se vrátil do Jaroslavle, odkud v roce 1999 zamířil do Anaheimu a pak ještě působil v Atlantě, Nashvillu a New Jersey.

Hned sedm hráčů si vybral Bykov z CSKA Moskva, který trénuje. Šest hráčů má v kádru Ufa, přestože vedle Kontinentální ligy hraje ještě Ligu mistrů. Z Magnitogorsku, dalšího účastníka nové klubové soutěže, který navíc 1. října hrál o Victoria Cup s New Yorkem Rangers, byl nominován jen obránce Vitalij Aťjušov.

Rusové, kteří obhajují triumf v evropské tour, nastoupí ve čtvrtek 6. listopadu v hale CSKA Moskva proti Švédsku. V sobotu je už ve Finsku čeká domácí výběr a o den později duel s Českou republikou.

Nominace hokejistů Ruska na turnaj Karjala (6.- 9. listopadu):
Brankáři: Konstantin Barulin (CSKA Moskva), Michail Birjukov (MVD Balašicha), Alexandr Jerjomenko (Ufa),
obránci: Vitalij Proškin, Igor Ščadilov (oba Ufa), Konstantin Kornějev, Denis Kuljaš (oba CSKA Moskva), Vitalij Aťjušov (Magnitogorsk), Vitalij Višněvskij (Jaroslavl), Alexej Žitnik (Dynamo Moskva), Ilja Nikulin (Kazaň),
útočníci: Anton But, Denis Paršin, Oleg Saprykin, Pjotr Ščastlivyj (všichni CSKA Moskva), Danis Zaripov, Sergej Zinovjev, Alexej Morozov (všichni Kazaň), Alexandr Pěrežogin, Alexandr Radulov, Alexej Těřeščenko (všichni Ufa), Konstantin Gorovikov (Petrohrad), Sergej Mozjakin (Atlant Mytišci), Alexej Michnov (Jaroslavl).

Reklama

Související témata: