Hlavní obsah

Hokejový svaz se zbavil noční můry - nemá dluhy. A Česko je zlatou velmocí

PRAHA

Hokejový svaz nemá dluhy, v historii samostatného Česka získala reprezentace nejvíce zlatých medailí na mistrovství světa ze všech zemí. Slovenský šampionát bude brán jako doba bronzová, k tomu mimořádná fanouškovská úroveň při evropské tour v Brně. Radost ale přece jen něco kazí. Jde o nastupující generaci, kde výkony a výsledky nejsou ideální. Takový je stav a hodnocení po letošní sezóně Tomáše Krále, prezidenta Českého hokejového svazu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Alois Hadamczik na střídačce českého národního týmu.

Článek

„Sezónu lze hodnotit jako úspěšnou. A tým vyhrál turnaj Euro Hockey Tour v Brně. Na mistrovství světa jsme dosáhli na bronzovou medaili, řekl bych po excelentních a atraktivních výkonech. Je škoda, že jsme nešli ještě dále. Osm zápasů z devíti jsme vyhráli. Objektivně jsme patřili k favoritům,“ vyjádřil se Král.

Úspěch na ledě podtrhla i finanční kalkulačka, kde z desítek miliónů dluhu, svaz došel ke stavu nulovému. „To je zásadní věc. V letech 2009 až 2011 se nám podařilo zrušit zadluženost svazu. Po revizi byl dluh zhruba 45 miliónů korun. Dneska jsme ho zlikvidovali, z tohoto pohledu jsme na nule. Jsem nadšený, byla to noční můra, ale to neznamená, že by kondice byla záviděníhodná, s penězi se potýkáme denně, je to neustálý boj a stres,“ přidal Král pohled i z druhé strany.

Náklady na všechny reprezentační týmy se pohybují ročně okolo osmdesáti miliónů korun. Pokud by svaz dostal navíc třicet miliónů, o vše by se postaral a nikdo by o něm nevěděl. Takto je podle Krále vše na hraně.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.foto: ČTK/Michal Doležal

Fanoušek ale nevidí čísla, ten má na očích především výsledky.  „Za poslední dva roky to je zlato a bronz, to hodnotím velmi úspěšně. V seniorském hokeji budeme nějakou dobu schopni stavět jeden dva týmy, které budou konkurence schopné a budou moci myslet na medaile. Věřím, že se podaří hráče kvalitně doplňovat,“ řekl Král, který ale s výkony mladých není spokojený. Řeč je o dvacíttce a o osmnácte. „To je zklamání,“ přiznal prezident, kterého naopak potěšil český ženský hokejový tým.

„Ženy měly úspěšnou sezónu, vrátily se z druhé divize do první. Jsem rád, že v ženském hokeji jdeme dopředu, snažíme se ho v rámci možností podporovat.“

V nadcházející sezóně český hokej vstoupí do jubilejní dvacátého roku účinkování. Při pohledu zpět vládne spokojenost. „Jsme nejúspěšnější z hokejových velmocí, pokud jde o zlaté medaile, Česko jich má šest, Kanada pět, Rusko tři, Finsko a Švédsko po dvou a Slovensko jednu. Neradi bychom, aby se toto příliš měnilo,“ pověděl Král.

Čeští hokejisté po vítězství nad Ruskem. Výhru slavilo i zaplněné Rondo.foto: Právo/Jan Handrejch

Po uplynulém mistrovství světa, které se odehrálo na Slovensku, budou nyní šampionát hostit dvě země -  Švédsko a Finsko. „Je to nový model, novinka. Teď se to prověří, myslím, že to může být přínosem, uvidíme,“ nechtěl se zatím blíže vyjadřovat k této variantě Král, který je naopak z devadesáti procent přesvědčen, že České hokejové hry opět uspořádá Brno. „Mimořádná úroveň, v mimořádném hokejovém Brně. Atmosféra měla velký vliv na klima i směrem k mistrovství světa. Myslím si, že z devadesáti procent to bude opět Brno,“ připustil prezident.

Reprezentace se v příští sezóně nejméně osmkrát představí českým fanouškům. A to v rámci evropské tour, a také v pokračování Euro Hockey Challenge. Národní mužstvo zahájí tento turnaj v dubnu 2012 v Lotyšsku. Další utkání absolvuje ve stejném měsíci doma. Dvakrát se utká s Německem a se Slovenskem.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko