Hlavní obsah

Šest hokejových klubů získalo status Akademie, neuspěla Plzeň, Jihlava a Brno

PRAHA

Přísný výběr rozhodl. Šest z devíti uchazečů uspělo a získalo status Akademie Českého svazu ledního hokeje. Jde o kluby z Liberce, Karlových Varů. Pardubic, pražské Sparty, Vítkovic a Chomutova. Díky tomuto se hlavní mládežnické výběry nemusí bát, že sestoupí z nejvyšší soutěže. „Kluby budou moci pracovat systematicky, bez ohledu na výsledky,“ řekl v pátek Tomáš Král, prezident Českého hokejového svazu.

Foto: Doug Benz, Reuters

Hokejisté České republiky do dvaceti let oslavují gól.

Článek

„Podmínky byly nastaveny velmi přísně. A to z důvodu, aby vznik akademie byl zárukou kvalitní práce. Ideální stav do tří let by byl až osmnáct akademií, to bychom byli nadšení,“ přiznal Král.

Všechny kluby musely představit široký rozsah své činnosti, práce s mládeží, tréninkové postupy, výchovné procesy, ale také stav šaten, ubytovací podmínky a plno dalších bodů, které rozhodovaly o přidělení Akademie. Hráči budou mít podmínky, ale také na ně bude kladen větší důraz - například ohledně školního prospěchu.

Trojice Brno, Jihlava a Plzeň neuspěla 

„Šlo o technické zázemí, personální obsazení, zdravotnické, mezinárodní vztahy. Šest týmů bylo prostě nejlepších. Týmy, které nebyly zařazeny, mají prostor, aby to vylepšily a vše doladily. Pokud budou kvalitní, mají šanci pro příští rok,“ řekl Slavomír Lener, reprezentační šéftrenér.

Z adeptů neuspěla trojice z Brna, Jihlavy a Plzně. „Chtěli jsme, aby byly podmínky shodné jako u extraligy dospělých. Ty by měly být motorem, aby se tam dostaly i ostatní týmy,“ vysvětlil Lener.

Bývalí reprezentanti předají zkušenosti 

Svaz vytvoří vybraným klubům podmínky, například zaplatí osmnáct trenérů. Na druhou stranu ale bude vyžadovat i výsledky. Každý rok bude docházet ke kontrole, kdo neprojde, může skončit. Status Akademie je udělován totiž na neurčito.

Předat zkušenosti mají i bývalí úspěšní reprezentanti. Ty by vedení českého hokeje rádo více a více zapojovalo do práce s mládeží. U šestnáctky je trenérem Robert Reichel, u osmnáctky Jiří Veber, asistentem u dvacítek je Jiří Kučera, Jiří Fischer je členem realizačního týmu. „To je směr, který by také měl mladým pomoci, aby pochopili o čem je profesionální hokej,“ dodal Král.

Reklama