Hlavní obsah

Vejvoda z "Blue line" na hokej nezanevřel, i když před lety nemohl ujít sto metrů

KLADNO

Vrátil se zpět v čase, zažil okamžiky, které dříve byly samozřejmostí. Bohužel byly. Představovat kladenskou „Blue line“? Nesmysl. Martin Procházka, Pavel Patera a Otakar Vejvoda - útok, který čněl svým umem a sehraností nad mnohými. Vejvoda ale musel kvůli problémům se stehenními svaly kariéru ukončit v pětadvaceti letech. V sobotu se tato trojice opět na ledě potkala, a to na exhibici Milana Nového, který slavil na Kladně šedesátiny.

Foto: Pavel Paprskář, ČTK

Legendární kladenská Blue Line Otakar Vejvoda, Pavel Patera a Martin Procházka v reprezentačních dresech.

Článek

„Chvilku trvalo, než jsme se rozehráli. Po čtrnácti letech s kluky a po patnácti a půl skoro na den, kdy jsme tady hráli ligový zápas. Rád bych, kdyby to bylo před deseti lety a mohli jsme hrát na vrcholové úrovni. To by bylo lepší, ale já jsem šťastný za to, že se vůbec tohle událo,“ přiznal se mistr světa z roku 1996.

Devětatřicetiletý Vejvoda skončil s velkým hokejem před čtrnácti lety. Chtěl se vrátit, touha v něm žije i dnes, ale... „Chuť by byla, ale nohy říkají ne, takže to bohužel nepůjde,“ přiznal o víkendu jeden z památné trojice.

Po letech poznal zase fanoušky v zádech, na Kladno jich přišlo přes pět tisíc. „Nevím, jestli jsem toto vůbec zažil, jako hráč možná jednou v play-off. Jinak jen, když jsem se díval na tátu, když vyhrávali tituly. Je to jedinečný,“ užíval si Vejvoda ještě pár minut po zápase.

Lidé kupovali retro dresy 

Blue line nastoupila do utkání, ve kterém hrála řada československých reprezentantů, nechyběl ani nejlepší český hokejista historie. „Jarda Jágr je jeden z nejlepších hráčů v historii a možná někdy byl i nejlepší. Milan Nový byl vždycky můj vzor a já jsem ho znal od malička, byla to velká čest. Všichni, kdo se dívali, kupují retro dresy, tak si to uvědomují,“ vyznal se kladenský odchovanec, který vstřebával i moment, když halou zaznělo jeho jméno a dav ho odměnil potleskem.

Slavná Blue line pohromadě - Procházka, Patera, Vejvodafoto: www.aftonbladet.se

„Člověk si tohle s odstupem času bude uvědomovat víc a víc. Hlavně tady byl můj syn, ten mě viděl hrát poprvé,“ prozradil Vejvoda. Nohy ho zradily a on nemohl dále udivovat fanoušky na vrcholné úrovni. Přitom nejlepší léta měl mít teprve před sebou.

Před lety nemohl ujít sto metrů 

„Mě ty nohy tak bolely, že jsem byl rád, že jsem byl rád. Na to, že bych měl vůbec brusle na nohou, o tom jsem vůbec nepřemýšlel. Před lety jsem nemohl ujít víc jak sto, dvě stě metrů, měl jsem úplně jiné myšlenky. To, že tady stojím a na podzim jsem málem hrál na Kladně a já se mohl rozhodnout, jestli budu hrát nebo ne, to je víceméně malý zázrak. Toho si vážím a jsem šťastný, že se to mohlo udát,“ dodal Vejvoda, který začne novou kapitolu.

"Od příštího týdne začnu jako asistent trénovat jedno, možná dvě mužstva. Studuju trenérství, to inklinuje ke sportu jako takovému, k hokeji možná víc. Hokej bude určitě hrát v mém životě důležitou roli,“ nezanevřel mistr světa a jeden z nesmrtelné Blue line.

Reklama