Hlavní obsah

Fasel čeká na vyjádření NHL o hráčích pro olympiádu v Soči

Helsinky

Budou na hokejovém turnaji olympijských her 2014 hrát i ti nejlepší profesionálové z NHL, nebo se týmy budou muset obejít bez nich? Dva roky před hrami v ruské Soči to stále zůstává nejasnou otázkou. Vedení NHL totiž stále nerozhodlo, zda bude ochotno svou rozběhnutou soutěž během olympiády přerušit.

Foto: Sport.cz

Šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel

Článek

"Vždy jsme říkali, že naše dveře jsou doširoka otevřené. Nyní je to v rukou NHL, oni musí udělat rozhodnutí, zda chtějí, aby jejich hráči na olympiádu přijeli nebo ne," řekl v neděli na mistrovství světa v Helsinkách prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Profesionálové z NHL hráli poprvé na olympiádě v Naganu 1998 a nechyběli ani na dalších třech následujících turnajích - v Salt Lake City, Turíně, a naposledy Vancouveru. Nyní je ovšem situace zapeklitá. NHL čeká v nejbližší době jednání s hráčskou asociací o nové kolektivní smlouvě a navíc má komplikované vztahy s KHL, takže nemá příliš pochopení pro nějaké ústupky vůči ruské straně.

NHL argumentuje také tím, že se musí řídit postojem svých klubů, jejichž majitelé mají logicky obavy o zdraví svých hráčů. Ovšem důležitým faktorem může být i to, jaký postoj k celé situaci zaujme velká televizní společnost NBC, která přenáší olympijské hry na území USA.

Fasel, který je zároveň členem Mezinárodního olympijského výboru, potvrdil, že mužského hokejového turnaje v Soči se opět zúčastní dvanáct týmů. Devět si jich po letošním MS zajistilo účast podle žebříčku hokejové federace, další tři týmy vzejdou z následných kvalifikačních turnajů.

Reklama