Hlavní obsah

Budějovickému mladému hokeji hrozí skandál

České Budějovice

Českobudějovickému občanskému sdružení HC České Budějovice o. s., které se soustřeďuje na podporu a výchovu mladých hokejistů, hrozí skandál. Vše naznačuje, že některá rozhodnutí od roku 2010 mohly ovlivnit tzv. černé duše a určitou roli sehrály při valných hromadách i plné moci. Právu to řekl českobudějovický zastupitel Stanislav Rataj (nezávislý), který byl letos v polovině června nově zvolen do správní rady hokejového občanského sdružení.

Foto: Petr Kraus, facebook HC České Budějovice

Fanoušci Českých Budějovic v Budvar aréně.

Článek

„V minulosti zřejmě padla rozhodnutí na valných hromadách na základě desítek plných mocí, aniž by se členové fyzicky valné hromady účastnili," konstatoval Rataj. Zarazil ho i fakt, že výrazná část členů byla z Velešína a od všech členů nebyly uhrazeny ani členské příspěvky a byli proto obesláni dopisy.

„Překvapující pro mne následně bylo, že se jich řada ozvala a tvrdila, že nikdy členy sdružení nebyli. Okamžitě jsem proto svolal mimořádnou správní radu, na níž jsem se dozvěděl, že vše je v pořádku a nepřítomní zmocnili k hlasování své zástupce na základě úředně ověřeného zplnomocnění," dodal Rataj.

Oslovil proto několik lidí, kteří měli na obecním úřadě v Starých Hodějovicích zmocnění podepsat. Tvrdili ale, že nikdy takový krok neučinili a v Hodějovicích nebyli. Úřednice Miroslava Čermáková ze Starých Hodějovic, která má na zmíněných plných mocích svůj podpis, si sice tři roky staré schůzky nepamatuje, ale na prosbu Práva se podívala do ověřovacích knih. „Schůzky jsou tam skutečně zanesené a i zaplacené poplatky," upozornila Čermáková.

Tehdejší předseda sdružení Zdeněk Blažek, je přesvědčený, že o regulérnosti inkriminované valné hromady nemůže být sporu. „Členové, kteří se valné hromady zúčastnili, přinesli i plné moci od nepřítomných členů a nebyl důvod o jejich pravosti pochybovat," zdůraznil Blažek.

Bouzek: Plně podpořím prošetření věci v trestním řízení

Situace ve sdružení naopak zneklidňuje budějovického radního Tomáše Bouzka (TOP 09). „Prokáže-li se, že došlo k podvodným manipulacím s plnými mocemi ve snaze ovládnout toto občanské sdružení na úkor mladých sportovců, nesmí takové nemorální jednání zůstat bez odezvy. Jako radní města plně podpořím prošetření věci v trestním řízení," reagoval velmi ostře Bouzek, který je profesí advokát.

Bývalý úspěšný trenér budějovického hokejového kluby Karel Pražák, pak připomněl, že už dříve inicioval soudní žalobu k civilnímu soudu na určení nezákonného rozhodnutí valné hromady ze dne 24. 5. 2010. Soud v dané věci ale vůbec neposuzoval otázku pravosti členských přihlášek či udělení plných mocí. „Dnes je, ale jak se ukazuje, situace naprosto jiná a k manipulaci mohlo dojít," zdůraznil Pražák.

Reklama

Související témata: