Hlavní obsah

Slováci vzdají hold tragicky zesnulému Demitrovi. Točí o něm film

Bratislava

Dokumentární film o tragicky zesnulém kapitánovi slovenské hokejové reprezentace Pavlu Demitrovi točí na Slovensku. Název je stejný jako číslo, které legendární útočník nosil na dresu - 38. Snímek bude uveden do slovenských kin po Novém roce, ale výhledově se uvažuje o distribuci i do České republiky, Ruska a Kanady.

Foto: Profimedia.cz

Pavol Demitra se raduje po gólu v utkání proti Finsku na olympijském turnaji ve Vancouveru.

Článek

Paľo Demitra se loučí s reprezentací

Demitra zahynul před více než dvěma lety při havárii letadla klubu ruské Jaroslavli. O život tehdy přišli také čeští hokejisté Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek. Ze 45 osob na palubě přežil pouze palubní inženýr.

Demitrova manželka Majka navštívila místo tragédie až letos společně s filmovým štábem v rámci natáčení. Producentem filmu je slovenský herec a režisér Dano Dangl. „Hraji spíš komediální role, ale vždy mě zajímala vážnější témata. Demitra byl pro Slovensko velkou osobností a takový film si určitě zaslouží," uvedl Dangl.

Štáb se snažil natočit film, který co nejvěrněji přiblíží hokejovou legendu, jejíž život zhasl v šestatřiceti letech. „Tým, který na dokumentu pracuje, spojuje jediná myšlenka - vzdát upřímnou poctu Paľovi, jeho životu, rodině, talentu i jeho fanouškům," říká producent filmu. „Na osmdesát procent bude film zábavný stejně, jako byl zábavný i samotný Paľo. Bude tam samozřejmě také emotivní téma," dodal producent.

Filmaři získali i výpovědi kamarádů slavného hokejisty z dětství, kteří s ním hráli hokej na sídlišti. „Všichni jsme chtěli hrát s Palem. Když se rozdělovali hráči do mužstev, podváděli jsme, abychom ho měli v týmu," říká jeden z nich. Demitra byl už v dětství natolik dobrým hokejistou, že už v první třetině nastřílel čtyři branky a šel se domů naobědvat. „Pak se vrátil na poslední třetinu a dal tolik gólů, kolik bylo potřeba, aby jeho tým vyhrál," dodává další přítel z dětství.

Demitra s hokejem začínal v rodné Dubnici nad Váhom a následně hrál v Trenčíně. V roce 1993 byl draftován týmem Ottawa Senators, kde strávil necelé tři sezóny. Hrál také za St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild a Vancouver Canucks. V NHL odehrál 847 utkání a připsal si 768 bodů za 304 tref a 464 asistencí. V roce 2010 odešel do Kontinentální hokejové ligy, se slovenskou reprezentací získal v roce 2003 bronzové medaile.

Reklama

  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko