Hlavní obsah

Slovenský svaz se postavil za Vůjtka, Šatana při olympijské nominaci nediskriminoval

Praha

Slovenský hokejový svaz se se otevřeně ohradil proti názorům europoslanců Anny Záborské a Petera Šťastného, kteří nařkli kouče národního hokejového týmu Vladimíra Vůjtka z diskriminace a urážky slovenského hokeje, když nezařadil Miroslava Šatana do své nominace pro ZOH v Soči.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český hokejový trenér Vladimír Vůjtek na slovenské střídačce

Článek

Vedení svazu bere výroky obou europoslanců za jejich osobní názor, na který mají právo. Sice jejich slova respektuje, od jakékoliv formy diskriminace, která je v rozporu se základními principy olympismu, se však distancuje.

„V žádném případě bychom nikdy hráče nediskriminovali a nenominování Miroslava Šatana se zrodilo jen na základě jeho sportovní výkonnosti," uvedl v prohlášení generální sekretář slovenského svazu ledního hokeje Otto Sýkora.

„Pan Peter Šťastný má u mě jako velký hokejový odborník stále otevřené dveře a co se týká nominace na olympijské hry, můžeme se o ní kdykoliv otevřeně pobavit," dodal Sýkora na adresu slovenské legendy, která Vůjtka v tomto týdnu zkritizovala.

Vůjtek se k celé záležitosti vyjadřovat nechce

„To, že není Šatan v sestavě, je fackou nejen pro něj, ale urážkou celých tradic a hodnot slovenského hokeje. Miro Šatan na olympiádu patří, ne jako symbol, ale jako jeden z nejlepších hráčů, které Slovensko má," rozčiloval se Šťastný.

Záborská pak Vůjtka osočila, že se nerozhodoval podle výkonnosti, nýbrž podle věku. „Přednost dostali mladší, ne však nutně lepší hráči. Kdyby takhle postupoval jakýkoliv zaměstnavatel, porušil by článek 21 Charty základních práv Evropské unie, který zakazuje diskriminaci na základě věku."

Sport.cz požádal o vyjádření i samotného Vůjtka, ten však celou situaci nechce komentovat s tím, že oficiální prohlášení svazu je podle něj dostačující.

Šatan ještě šanci na start na své páté olympiádě definitivně neztratil. Pakliže by se po zlomenině klíční kosti nestačil dát do pořádku Marián Gáborík nebo by se zranil některý z nominovaných útočníků, Vůjtek by musel nominovat náhradníka, mezi nimiž Šatan figuruje.

Reklama

Související témata: