Hlavní obsah

Hadamczik trenérem běloruské reprezentace? Byla by to otázka prestiže a hrdosti, říká

Praha

Alois Hadamczik jako trenér běloruské hokejové reprezentace? Žádná taková nabídka dosud na stole neleží, pokud by ale přišla, bývalý kouč českého národního týmu by se jejímu přijetí nebránil. Hadamczik to uvedl v rozhovoru pro běloruský sportovní server presball.by.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alois Hadamczik.

Článek

„Bylo by velmi zajímavé pracovat s tímto mužstvem. Kdyby se chtěl někdo se mnou na toto téma pobavit, nemám s tím problém," řekl dvaašedesátiletý kouč, který je bez práce od února, kdy po čtvrtfinálové prohře se Spojenými státy americkými na olympiádě V Soči rezignoval na post trenéra české hokejové reprezentace.

Místo u běloruského národního týmu je volné od května, kdy se po domácím mistrovství světa v Minsku dohodl s tamějším hokejovým svazem na předčasném ukončení spolupráce Glen Hanlon. Kanaďan dovedl Bělorusy do čtvrtfinále, od nadcházející sezóny ale povede švýcarský nároďák.

A Hadamczika by velice lákalo stát se Hanlonovým nástupcem. „Nepřijal bych to jenom kvůli tomu, abych měl práci. Důležitější je najít ty správné lidi, kteří mají hokej na prvním místě. Potom se dá budovat ambiciózní tým. Učinit z běloruského týmu silného soupeře není podle mě otázka peněz, ale prestiže a hrdosti," vyhlašuje trenér, který má s českou reprezentací dva bronzy a jedno stříbro ze světových šampionátů a rovněž bronz z olympiády 2006 v Turíně.

Oprášit ruštinu by mu trvalo dva měsíce

„Bělorusko nemá takové trenérské možnosti jako například Rusko, ale reprezentace předvádí typický evropský hokej - dobře bruslí a prezentuje se kvalitní technickou hrou. Navíc, maximálně dva měsíce by mi trvalo, než bych oprášil svoji ruštinu," nastiňuje Hadamczik, že s jazykem by problém neměl.

V souvislosti s novým koučem Běloruska tamější tisk spekuluje i o Michailu Zacharovovi, jenž národní tým v minulosti již dvakrát vedl, Vladimiru Krikunovovi, který dříve trénoval rovněž Bělorusko, ale i Rusko, nebo Eduardu Zankovecovi.

Jisté je, že pro Hadamczika by bylo velice lákavé stát na střídačce některého z reprezentačních celků při domácím mistrovství světa v příštím roce.

Byl by Alois Hadamczik vhodným kandidátem na post trenéra běloruské reprezentace?
Ano
67,8 %
Ne
32,2 %
Celkem hlasovalo 2708 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko