Hlavní obsah

Obrovská ztráta nejen pro hokej, reagují na Tichonovovo úmrtí legendy Michajlov, Bure a Treťjak

Moskva/Praha

Jako na velkého trenéra, který pro sovětský i ruský hokej odvedl spoustu neocenitelné práce, vzpomínají na Viktora Tichonova ruské legendy. Moskevský rodák, jenž jako kouč získal se sbornou tři olympijská zlata a osm titulů mistrů světa, zemřel v pondělí ve věku 84 let po dlouhé těžké nemoci.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Většina Rusů považuje úmrtí Viktora Tichonova za velkou ztrátu pro celý hokej.

Článek

„Pro hokejový svět je to obrovská ztráta. Podle mého názoru byl Viktor nejlepším trenérem v historii ruského hokeje. Skvělý taktik a stratég, jenž byl schopen dosáhnout velkých cílů. Hodně pro mě znamenal," prohlásil Pavel Bure, který se s Tichonovem potkal v začátcích své hráčské kariéry.

„Už v šestnácti letech mi dal příležitost hrát za CSKA Moskva, čímž se mi splnil sen. A o pár let později jsem pod ním nastupoval i za reprezentaci Sovětského svazu," vzpomíná Bure, jenž byl s Tichonovem i v posledních letech v poměrně úzkém kontaktu.

„Tichonovův přínos pro hokej je prostě neocenitelný. Reprezentaci i CSKA Moskva dovedl k mnoha úspěchům, žádný trenér jich tolik nedosáhl. Byl iniciátorem a propagátorem hry na čtyři pětky, to on ji prakticky přivedl k životu," připomíná bývalý sovětský útočník Boris Michajlov.

Michajlov: Celý svůj život zasvětil hokeji

Ten pod Tichonovem nastupoval nejen v CSKA, ale na konci 70. letech i v národním týmu. „Jeho jméno bude vždycky spojeno s Rudou mašinou, jak byl tým Sovětského svazu nazýván. Je to obrovská ztráta nejen pro hokej, ale pro všechny sporty. Vždycky myslel na mladé, chodil na setkání s dětskými mužstvy a snažil se je udělat lepšími. Celý svůj život zasvětil hokeji. Je moc smutné, že nás opustil," prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz.

Tichonovovu památku dnes uctí Kontinentální hokejová liga, všechny její zápasy začnou minutou ticha. Hráči CSKA Moskva, se kterým Tichonov spojil převážnou část své trenérské kariéry, nastoupí s černými páskami na rukávech. Soupeřem CSKA je Petrohrad, v němž působí i Tichonovův vnuk Viktor.

Prezident ruské hokejové federace Vladislav Treťjak přemýšlí, jak vzdát slavnému kouči hold. „Třeba založit turnaj nesoucí jeho jméno. Lidé jako Anatolij Tarasov, Arkadij Černyšev a Viktor Tichonov by neměli být zapomenuti. Viktorovo jméno je vepsáno do historie sovětského a ruského hokeje a musíme si ho stále připomínat a chovat ho v srdcích," apeluje Treťjak, jenž pod Tichonovem nastupoval v CSKA i v národním týmu Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko