Hlavní obsah

Formu hokejistů otestují Bělorusové

PRAHA

Testem formy českých hokejistů před čtvrteční cestou do Helsinek a Moskvy k utkáním Channel 1 cupu, bude úterní přátelský zápas s Běloruskem od 18 hodin v Sazka Areně. Chytat bude Hnilička, kvarteto Irgl, Hubáček, Sýkora a Ficenec odjede po přípravě domů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští hokejisté naslouchají pokynům kouče Hadamczika při tréninku reprezentace.

Článek

"Chci od všech hráčů vidět maximální výkon a pochopitelně vítězství. Bělorusové budou naším prvním soupeřem na mistrovství světa a rádi bychom tedy, aby z nás měli respekt," říká trenér Alois Hadamczik, jenž chce divákům v moderní pražské hale předvést i hvězdy současného mužstva.

"Zápas bereme velmi vážně, budeme chtít soupeři vnutit svůj styl. Proto do branky půjde Hnilička a nasadíme také Irgla, Hubáčka a Sýkoru, kteří už mají na kontě dvě povolené akce v sezóně, takže sehrají jen to utkání s Běloruskem a hned v úterý večer odjedou domů. Podobně jako Ficenec, který nemá vízum do Ruska a přijel nám jen vypomoci v obraně," soudí kouč.

Národní tým, který během šesti dnů čekají čtyři zápasy, se v pondělí připravoval dvoufázově na ledě pražské Sparty. V kompletním složení absolvoval ale až odpolední trénink, kdy se přidali i poslední dva z devíti nominovaných legionářů, obránci Hamr s Gureněm.

Víšek nechce udělat ostudu

Liberecký nováček Jan Víšek, pozvaný až v neděli pozdě večer za nemocného centra Hrdinu, stihl s mužstvem už i ranních 40 minut na ledě. "Z pozice náhradníka jsem nechával osudu, zda dostanu příležitost, a když to přišlo, tak bych hlavně nechtěl udělat ostudu," vykládá skromně útočník vedoucího týmu extraligy.

S přispěním iniciativy hokejového svazu se očekává solidní návštěva. Dorazí totiž spousta mladých hokejistů z celé republiky, kteří dostali lístky formou předvánočního dárku, podobně jako děti z dětských domovů. Nízké vstupné v rozpětí 100 až 200 korun by mělo nalákat i další fanoušky. "Doufám, že se bude hrát před bouřlivou kulisou a mladí diváci v hledišti pomohu udělat dobrou atmosféru pro ten zápas. Hokej se hraje pro lidi a mužstvo se i cítí lépe před plnými tribunami," soudí Hadamczik.

Už po dopoledním tréninku český kouč oznámil sestavu pro dnešní utkání: Hnilička - Hamr, Platil, Kroupa, Čáslava, Ficenec, Philipp, Gureň, Kutlák - P. Sýkora, Marek, Rolinek - Šimánek, J. Straka, Kohn - Irgl, Kalla, Hubáček - Bednář, Mikeska, Skořepa. S národním týmem se připravují ještě útočníci M. Hořava, Čermák, Polanský, Víšek a Kubinčák. "Teprve se rozhodneme, kteří dva z náhradníků budou svlečeni na střídačce," dodal Hadamczik.

Bělorusové nastoupí proti Česku popáté v historii a mají s námi bilanci čtyř porážek při skóre 4:18. Jejich nový americký kouč Fraser představí v Praze pět krajánků z ruské superligy. Šabanov chytá v Novkuzněcku, Čuprys je spoluhráčem Mikesky a Philippa z Ufy a trio Kostjučenok, Denisov a Kukuškin obléká dres Toljatti.

Vedle legionářů patří k nejzkušenějším hráčům Žurik, Dudik či Makrickij z Dynama Minsk, kteří všichni pamatují i poslední střetnutí s ČR na MS 2005 ve Vídni. Běloruská reprezentace bydlí v Pardubicích, kde ve středu od 18 h sehraje i přípravné utkání s tamním extraligovým výběrem.

Nominace Běloruska
Šabanov, Gorjačevskych, Milčakov - Makrickij, Glebov, Žurik, Kostjučenok, Denisov, Svito, Leontěv, Cvetkov, Černook - Dudik, Čuprys, Kukuškin, Kulakov, Michalev, Strachov, Sacharov, Borovkov, Volček, Gorbokoň, Volkov, Židkych.

Reklama

Související témata: