Hlavní obsah

Hadamczik se vrátil z NHL spokojen, Jágr s MS nepočítá

PRAHA

Sedm zápasů v devíti dnech stihl v NHL navštívit trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik společně s generálním manažerem Zbyňkem Kusým. A ze své inspekce po kanadsko-americké soutěži, během níž jednal s adepty pro mistrovství světa v Moskvě, se vrátil spokojen a s dobrými zprávami.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Alois Hadamczik

Článek

Přesvědčit však Jaromíra Jágra, aby v případě nevydařeného závěru  New York Rangers v Rusku startoval, se mu nepodařilo. Největší současná hvězda českého hokeje trvá na svém rozhodnutí učiněném po olympijských hrách v Turíně, že národní tým není momentálně pro něj aktuální otázka.

"Po olympiádě řekl, že do reprezentace by se vrátil případně až v době, kdy bude hrát v Česku nebo v Evropě. My jsme se spolu bavili po jejich zápase s Columbusem, který Rangers prohráli, takže to nebyla nejlepší doba. Když jsem se ho zeptal, co MS, řekl, že to nevidí reálně," uvedl Hadamczik.

Nejel nikoho přemlouvat

Zdůraznil však, že neletěl za Atlantik nikoho přemlouvat. "Jen jsme chtěli znát jejich názory, zdravotní stav a promluvit si s nimi," uvedl Hadamczik. Podobně jako Jágr se vyjádřil například Martin Straka a pro šampionát se nedá počítat ani s Martinem Ručinským či Jaroslavem Špačkem, kteří navíc momentálně mají zdravotní problémy.

Naopak další hráči svůj start v případě, že budou v pořádku a kluby je uvolní, potvrdili. Hadamczik by tak měl mít k dispozici Davida Výborného, který zřejmě bude stejně jako na loňském mistrovství kapitánem. "Viděli jsme celkem dvacet českých hráčů, s řadou dalších komunikujeme telefonicky nebo jim ještě budeme volat. Všichni chtějí reprezentovat, z čehož mám velmi dobrý pocit," uvedl reprezentační kouč.

Řadě hráčů sdělil, že s nimi napevno v týmu počítá. Jejich jména však nechtěl zveřejnit s ohledem na fakt, že MS bude až za necelé dva měsíce. "S hráči, kteří budou tvořit kostru týmu, jsem samozřejmě hovořil konkrétněji," řekl Hadamczik pouze.

Do této kategorie by měli patřit například Martin Havlát, Tomáš Kaberle, František Kaberle, Pavel Kubina, Petr Čajánek, Radek Dvořák, Zbyněk Michálek, Jan Hejda, Aleš Hemský či enkláva z Rangers Karel Rachůnek, Petr Průcha a Michal Rozsíval.

Play off AHL může způsobit hráčům problémy

V případě Havláta je situace složitější. Hráč se v rozhovoru pro Českou televizi nevyjádřil ve smyslu, že se šampionátem počítá. "Martin chce reprezentovat, ale musíte chápat jeho postavení v klubu. Je to nejdražší hráč týmu, a když dopředu řekne, že pojede na MS a pak se mu nevyvedou tři zápasy, může se to obrátit proti němu. Těžko se to pak vysvětluje," vysvětlil Hadamczik, který nejproduktivnějšího hráče Chicaga trénoval v Třinci či na Spartě.

Své jisté místo v týmu by měli i další hráči, kteří však v bojích o Stanleyův pohár nebudou chybět. Reprezentační trenér je připraven čekat například na Patrika Eliáše, Marka Židlického, Martina Erata, Václava Prospala, Filipa Kubu, kdyby jejich kluby vypadly v prvním kole. Řada dalších zejména mladších hráčů ale bude muset o MS případně bojovat v kempu před turnajem.

Problémem však může být jejich účast v play off nižší AHL. Hokejisté s dvoucestnými smlouvami totiž budou muset jít po skončení v NHL na farmu. To se už dozvěděl například Rostislav Olesz a stejný přesun by čekal i Jiřího Hudlera, Ladislava Šmída, Jiřího Novotného či Tomáš Fleischmanna a Jakuba Klepiše.

"Generální manažer bude muset přesvědčit zámořské kluby, že pro jejich růst je lepší start na MS. Bude to ale hodně těžké," je si vědom Hadamczik. Podle Kusého může být potíž i se samotným uvolněním hokejistů do přípravného kempu. Podle smlouvy mezi mezinárodní federací a NHL, která navíc končí, lze pozvat hokejisty ze zámoří jen přímo na šampionát.

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko