Hlavní obsah

Straka: Je to definitivní, půjdu asi do Ruska

Konec působení ve Finské Raumě připustil v rozhovoru pro deník Právo český hokejista Josef Straka. Před rokem přispěl ve Spartě k zisku titulu, v další sezóně budě pravděpodobně působit v ruské lize.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Hokejista Josef Straka

Článek

Jak jste trávil dny po návratu z Finska před nástupem do kempu reprezentace v Kravařích?

Trošku jsem si odpočinul od hokeje, vyčistil hlavu. Byl jsem se ale i párkrát sklouznout na ledě, abych nepřijel na soustředění nároďáku úplně bez formy. Bude to tady dost dlouhé, ale jdu si to užít.

Dokážete odhadnout procento naděje, že si zahrajete na šampionátu v Moskvě?

Záleží na tom, kdo se dál připojí hlavně z NHL, ale moc to neřeším. Vždy jsem považoval za čest hrát za národní tým, budu se snažit i v přípravě odvést maximum a nějaká procenta na nominaci neodhaduji.

Z povedené sezóny ve finské lize přesto asi máte dobrý pocit...

Nálada dobrá je, i když závěr sezóny nám nevyšel. Z předkola jsme měli s Raumou přejít přes Ilves Tampere, byli jsme i lepší, ale bohužel soupeř postoupil díky vyšší produktivitě. Mám-li to brát z celkového pohledu, jsem spokojen.

Skončil jste druhý v kanadském bodování celé ligy, čím to je, že se vám v Raumě tak vedlo?

Zřejmě mi sedla soutěž. Trenér mi dal hodně volnosti, i když zpočátku jsem si musel zvykat na novou roli bránícího centra. Pak jsem ale chodil na přesilovky, dokonce jsem je rozehrával z modré čáry, a když člověk dostává hodně prostoru na ledě, jde nahoru i sebevědomí.

Už máte jasno, co bude dál?

V Raumě končím, je už definitivní, že tam pokračovat nebudu. Něco už se hodně konkrétně rýsuje, ale zatím mohu jen říci, že jde o nabídku z Ruska. Bude to úplně jiné než finské angažmá, ale nebojím se, a když to klapne, vezmu to jako další velkou životní výzvu.

Jaké bylo ve Finsku loučení?

Sezónu jsme končili na lodi a bylo to velké. V tom jsou Finové pověstní, že odklopí své záklopky a jedou, dokud jim síly stačí. Tedy, oni pokračují, i když už nemůžou…

Reklama