Hlavní obsah

Čeští hokejisté byli po nepodařeném začátku s bodem spokojení

MOSKVA

Čeští hokejisté považovali sobotní bod s Finskem po porážce po samostatných nájezdech za zisk. V osmé minutě moskevského zápasu totiž prohrávali už 0:3 a neustále dotahovali náskok soupeře. Za bod mohli děkovat i finskému nováčkovi v brance Tuomasu Tarkkimu, který udělal v 55. minutě před gólem Václava Skuhravého na 5:5 obrovskou chybu.

Článek

"Nechytli jsme vůbec začátek a Finové dali dokonce dva góly při naší přesilovce. To se nesmí vůbec stát. Navíc to bylo 0:3 a bylo hodně těžké se dostat zpátky, ale ukázali jsme vnitřní sílu mužstva a dokázali jsme to," řekl po utkání ČTK a Českému rozhlasu útočník Jakub Klepiš. On sám se pod raritu v podobě dvou inkasovaných branek v jediné vlastní přesilovce podepsal hrubkou.

Ztratil totiž puk a Esa Pirnes svou druhou trefou během 34 vteřin vyhnal gólmana Milana Hniličku na střídačku. "Hned jak dali gól, tak jsem z toho byl špatnej a smutnej. Ale člověk na to musí hned zapomenout, protože pak by byl dole třeba celou třetinu nebo zápas. Nemyslel jsem na to a snažil jsem se to odčinit a hrát, co nejlépe můžu," vrátil se k nevydařenému okamžiku Klepiš.

V zápase pak byl vidět. Svou střelou v 32. minutě v přesilové hře snížil na 3:4, i když v oficiálním zápise byl gól připsán clonícímu Romanu Červenkovi. V nájezdech se také jednou prosadil povedeným blafákem, ve čtvrté sérii ale jel znovu a se střelou neuspěl. "Měl jsem udělat to co poprvé. Tu kličku umím poslepu. Říkal jsem si, že to udělám, a nakonec jsem vystřelil, ani nevím proč. Mrzí mě to," pokračoval slávistický útočník.

Hřebejkův gól byl prý impulzem 

Důležitý byl podle navrátilce z týmu Hershey Bears z nižší AHL za stavu 0:3 gól Štěpána Hřebejka ještě v závěru úvodního dějství. "Byl to impulz a chytli jsme se. Štěpán udělal to, co trenéři chtěli - bruslit kolem beků a vystřelit na bránu. Myslím, že finský gólman dneska nebyl moc jistý," doplnil Klepiš, podle něhož se v neděli český tým pokusí pokořit silné Rusy. "Bude to těžké utkání. Rusové budou doma, mají vždycky dobrý tým, ale my do toho půjdeme naplno a pokusíme se vyhrát."

Dvěma góly a asistencí se zaskvěl útočník Petr Kumstát, který měl původně zůstat na lavičce jako třináctý útočník, ale dostal se do hry po onemocnění Petra Tenkráta. "Dneska ráno přišel Petr Tenkrát do autobusu s tím, že se nám nachystat. Probudil se totiž se zimnicí. Byla to taková jeho smůla a na mě se usmálo štěstí," prohlásil vytáhlý forvard.

Čtvrtá formace se postarala o čtyři z pěti gólů. "Jsme za to šťastní, ale měli jsme i hodně štěstí. Druhý můj gól dal vlastně Venca Skuhravý nohou, když jsem ho trefil. Štěpán Hřebejk to tam pak nahodil na gólmana a ten vůbec nevěděl, kde je puk. Jsme ale rádi, že jsme přispěli," pochvaloval si Kumstát.

Proti Rusům by chtěli Češi hrát z obrany 

Karlovarská opora brala bod jako úspěch. "Během chvilky prohrávali 0:3, a to je na mezinárodní scéně hodně těžké otáčet. Je škoda, že jsme vždy inkasovali, když jsme snížili, ale přesto jsme vyrovnali. Nájezdy jsou o štěstí," vracel se Kumstát k průběhu zápasu. "Byly tam také dva inkasované góly v jedné přesilovce. To by se stávat nemělo, byla to studená sprcha pro celý tým. Od té doby jsme se ale zvedli, začali jsme bruslit."

Český tým inkasoval ve dvou utkáních ze hry devět branek, a to znamená vylepšit defenzivní práci. "Musíme se zamyslet. Rusové budou hodně útočit, musíme obranu zlepšit. Také se musíme soustředit na začátek, aby se nám nestalo něco podobného jako dneska. Chce to hrát zodpovědně z obrany a tlačit se do brány," dodal Kumstát.

Jeho klubový spoluhráč Lukáš Mensator se sice nedočkal v brance znovu startu od začátku, ale nakonec se objevil potřetí na ledě a po předchozích 174 vteřinách tentokrát absolvoval plnohodnotný zápas. "Na jednu stranu to bylo pro mě dneska jednoduché, protože jsem neměl co ztratit. Prohrávali jsme 0:3 a mohli jsme jen získat. Ani nebyl čas na nějakou nervozitu. Událo se to během vteřinky, nakonec jsem si docela zachytal," hodnotil Mensator své vystoupení.

Inkasoval dva góly ve hře, při nájezdech ho dvakrát překonal Kim Hirschovits a jednou Esa Pirnes. Jukka Voutilainen proti němu neuspěl. Za český tým se trefil vedle Klepiše Jan Marek, Petr Ton se v rozstřelu neprosadil.

Mensator nebyl spokojený se svým výkonem při nájezdech 

"Celkově bych řekl, že to z mé strany bylo docela fajn. Dostal jsem dva góly a při hře i při nájezdech jsem platil trošku nováčkovskou daň. Ještě nejsem moc zvyklý na situace, kdy koukáte dvěma borcům na záda a nevíte, kde puk vyletí. Inkasovat při třech ze čtyř nájezdů, s tím ale nemůžu být spokojený," doplnil třiadvacetiletý gólman.

Mensator byl ale rád alespoň za zisk bodu. "Vybojovali jsme bodík a zítra zkusíme další," doplnil gólman, který zatím netušil, kdo bude chytat proti Rusku.

Mensator byl v pátek trošku zklamaný, že nedostal důvěru proti Finsku od začátku. Kouč Alois Hadamczik ho původně chtěl poslat do branky, ale potom plány přehodnotil. "Věděl jsem to od včerejška po příjezdu do haly. Musím to jedině akceptovat, nic jiného s tím neudělám," okomentoval to Mensator.

Reklama