Hlavní obsah

Českou reprezentaci na MS neposílí ani Martínek s Vašíčkem

ZUCHWILL

Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik nemůže pro mistrovství světa v Kanadě počítat ani s obráncem Radkem Martínkem a útočníkem Josefem Vašíčkem z New Yorku Islanders.

Článek

Uvažované zámořské posily se tak přiřadily na seznam, kde postupně k Martinu Havlátovi z Chicaga, Lukáši Krajíčkovi z Vancouveru přibyli ještě Aleš Hemský z Edmontonu, Rostislav Olesz z Floridy, František Kaberle z Caroliny a Pavel Kubina z Toronta. "Oba neprošli lékařskou prohlídkou a Islanders je neuvolní," řekl Hadamczik.

Naopak příznivější zprávy má reprezentační kouč v případě obránce Zbyňka Michálka z Phoenixu, jehož trápilo zraněné zápěstí. "Dostal od klubu povolení. Ruka ho ještě bolí, ale během deseti dnů by se měl dát dohromady. Měl by se tak stejně jako Hejda a Novotný zařadit do kempu v Montrealu" doplnil.

Velká nejistota nadále panuje kolem účasti gólmana Tomáše Vokouna. Oporu Floridy trápí tříselná kýla a do dvou týdnů by se mělo rozhodnout, zda bude k dispozici pro šampionát, nebo bude muset na operaci. Útočník David Výborný přemýšlí o účasti na svém třináctém MS za sebou na dovolené na Floridě, Robert Lang z Chicaga měl problémy se zády.

Hadamczik nemůže otestovat ani mladíky z NHL. Forvard Jiří Tlustý musí v Torontu na farmu a vypadl i Kamil Kreps z Floridy. "Má nějaké zdravotní potíže," upřesnil Hadamczik.

V útoku by se měli představit Vrbata, Hanzal a Kotalík

Seznam posil ze zámoří tak zatím není široký. V útoku by se měli představit vedle Jiřího Novotného Radim Vrbata s Martinem Hanzalem z Phoenixu a Aleš Kotalík z Buffala. Mezi beky jsou vedle zmiňovaných Zbyňka Michálka a Jana Hejdy z Columbusu také Tomáš Kaberle z Toronta, Filip Kuba z Tampy Bay a Ladislav Šmíd z Edmontonu. Trenéři však mohou využít i hokejisty, kteří budou k dispozici po prvním kole Stanleyova poháru. To skončí nejpozději 22. dubna, šampionát startuje až 2. května.

Doplňovat ale budou trenéři tým i z evropských soutěží, které vrcholí finálovými zápasy. Ze Švédska mají v hledáčku Josefa Melichara z Linköpingu a Jana Hrdinu z HV 71, z Ruska dorazí na pondělní sraz před turnajem O pohár České pojišťovny v Liberci Zbyněk Irgl z Jaroslavle a Milan Hnilička z Ufy. "Z Ufy zvažujeme ještě povolání Blaťáka," doplnil Hadamczik.

Turnaj v Liberci startuje ve čtvrtek

Naopak na severu Čech nebude moci využít pravděpodobně finalisty české extraligy z pražské Slavie a Karlových Varů. O novém šampiónovi se totiž rozhodne nejdříve v pondělí a hrozí i středeční rozhodující sedmý zápas. Turnaj v Liberci startuje hned ve čtvrtek. "Extraliga má takové vylosování, hráči jsou vázaní v klubech do 16. dubna. Série je vyrovnaná, což je pro diváky dobré, ale pro mě samozřejmě moc ne," řekl Hadamczik. "Mají v nohách více a více zápasů, bude u nich znát únava. Musíme hráčům, které budeme chtít, dát po finále pauzu."

V obou týmech je několik kandidátů reprezentace. "Líbí se nám z Karlových Varů Kumstát a Skuhravý, sledujeme výkonnost Krafta. Ve Slavii jsou to Žižka, Bednář, Klepiš, Červenka. Uvidíme, co Micka, který odehrál výbornou sezónu. Samozřejmě sledujeme výkonnost obou dvou brankářů Mensatora a Svobody," doplnil Hadamczik, který musí reagovat na gólmanském postu na Vokounovy potíže.

Reklama