Hlavní obsah

Českou hokejovou reprezentaci doplní Kalus z farmy Minnesoty

ZUCHWIL

Útočník Petr Kalus z farmy Minnesoty v Houstonu doplní českou hokejovou reprezentaci v přípravě na mistrovství světa v Kanadě a příští týden si zahraje na turnaji o Pohár České pojišťovny v Liberci. Jednadvacetiletý vítkovický odchovanec si odbude v národním týmu premiéru.

Článek

"Kaluse Minnesota uvolnila, přestože jejich farma ještě hraje. Dali mu možnost se ukázat a poprat se o reprezentaci. V pondělí se bude hlásit na srazu v Liberci," řekl v pátek trenér Alois Hadamczik. Kalus posledních čtrnáct dnů nehrál kvůli lehkému otřesu mozku, jinak v sezóně v nižší AHL nasbíral v 58 utkáních 18 bodů za osm branek a deset asistencí.

V minulé sezóně si zahrál Kalus po působení v Providence v AHL v dresu Bostonu devět zápasů, připsal si pět bodů za čtyři branky a jednu asistenci. Loni v červnu byl za vyměněn za brankáře Mannyho Fernandeze do Minnesoty, za kterou si v NHL nezahrál.

V poslední době Kaluse provázela smůla. "Podruhé za dva měsíce utrpěl lehký otřes mozku a musel mít pauzu. Asi před čtrnácti dny dostal pukem do hlavy od spoluhráče, když vyhazoval golfákem puk. Předtím ho trefil puk na střídačce," popsal jeho agent Miroslav Fryčer kuriózní původ zranění.

Když se ozvali zástupci české reprezentace, klub Kalusovi nebránil. "Podle zástupců Minnesoty má vyšší potenciál, než aby hrál na farmě. Dali mu šanci, aby bojoval o mistrovství světa," uvedl Fryčer. Houston uvolnil Kaluse i přesto, že ještě odehraje tři zápasy v základní části a pak Aeros čeká play off.

Reklama