Hlavní obsah

Brankář Vokoun českou reprezentaci na šampionátu neposílí

PRAHA

Česká hokejová reprezentace přišla před blížícím se šampionátem v Kanadě o svou další oporu. Kvůli potížím s tříselnou kýlou se mistrovství světa v Quebecu a Halifaxu nezúčastní brankář Floridy Tomáš Vokoun. Podle vyjádření reprezentačního kouče Aloise Hadamczika poslalo vedení Panterů mistra světa z roku 2005 okamžitě na operaci.

Článek

Jednatřicetiletý gólman kvůli zranění vynechal již několik posledních zápasů Floridy v základní části. Až výstupní prohlídka prováděná po sezóně poodhalila, co přesně Vokouna trápí. Verdikt zněl: tříselná kýla.

Mistr světa z šampionátu ve Vídni v roce 2005 se po skončení sezóny dohodl s reprezentačním koučem Hadamczikem, že si dá dva týdny pauzu. Teprve poté se rozhodne, jestli se mistrovství světa zúčastní. V pátek pak Hadamczik uvedl, že z rozhovoru s Vokounem má velmi dobrý pocit. Doslova mi řekl, že by rád za národní tým chytal,“ těšilo jej. Povolení ale ještě musel Vokoun dostat od Floridy, svého zaměstnavatele. To se bohužel nestalo.

"Spojil jsem se ještě jednou s Tomášem poté, co o svém zdravotním stavu informoval vedení klubu. Lékař mu doporučil okamžitou operaci," citoval Hadamczika server hokej.cz. <span class="bubleSpan" onmouseout="return playerBuble.hide()" onmouseover="return playerBuble.show(this,'/hrac?seasonId=577&amp;teamId=8000114&amp;playerId=2001069',event)">Vokouna</span> tak čeká zhruba tříměsíční pauza, během které musí na hokej zapomenout. Vedení Floridy nechtělo riskovat start svého nejlépe placeného hráče na mistrovství světa, chce ho mít v plné síle pro další ročník soutěže.

Hadamczik: Tomáš byl vstřícný, ale nešlo to

"Tomáš byl velmi vstřícný, říkal mi, že chtěl na mistrovství světa jet. Jenže s takovým zraněním to samozřejmě nejde," řekl trenér českého národního týmu. V posledních dnech tak přišel již o svou druhou oporu, ve čtvrtek se mu omluvil dlouholetý kapitán a pětinásobný mistr světa David Výborný.

Gólmanskou jedničkou by tak v Kanadě měl být Milan Hnilička. V letošní sezóně toho v ruské Ufě sice příliš neodchytal, ve čtvrtečním duelu ČP Cupu proti Švédsku si však vedl obstojně. Role dvojky nejspíše připadne libereckému Marku Pincovi, o zbylé místo se poperou Adam Svoboda, Lukáš Mensator, Ondřej Pavelec a Miroslav Kopřiva.

Reprezentační trenér zároveň potvrdil, že má pro šampionát zájem o hráče New Jersey Patrika Eliáše a Karla Rachůnka, kteři v noci na sobotu vypadli v prvním kole play-off s Rangers. S oběma se chystá mluvit, Rachůnek ale kvůli potížím se šíjí od konce března nehraje.

Reklama