Hlavní obsah

Rusové porazili v Liberci české hokejisty a vyhráli ČP Cup

LIBEREC

Čeští hokejisté prohráli v závěrečném zápase Česká pojišťovna Cupu s Ruskem 2:3 a soupeř kromě dílčího vítězství vyhrál i celý liberecký turnaj. O výsledku Rusové rozhodli ve druhé třetině, kdy během šesti minut vstřelili tři branky a otočili skóre ve svůj prospěch. Domácí tým zvládl už pouze snížit na rozdíl jedné branky, vyrovnat už se mu přes veškerou snahu nepodařilo.

Článek

Do posledního zápasu turnaje vstoupil český tým s řadou hráčských změn. Z šestice posil z NHL nastoupil pouze obránce Šmíd, a v útoku se objevili tři šampióni ze Slavie Červenka, Klepiš, a Micka. Místo dalšího útočníka Irgla dostal šanci hrát od začátku Petr Kalus, v brance se místo Hniličky objevil Marek Pinc. Slavnostní buly zápasu obstaral bývalý hráč Třebíče a trenér sledgehokejové reprezentace Tomáš Zelenka.

Od začátku utkání byl k vidění atraktivní rychlý hokej a více příležitostí bylo přece jen vidět před Pincovou brankou. Rusům pomohly k náporu i dvě přesilové hry, především při té druhé domácímu týmu zle zatápěli. Nepříjemně stříleli Zaripov a Morozov, po dělovce Vorobjova od modré Pinc ani netušil, kam směřuje odražený puk.

Jenže do vedení šel přesto český tým. Ve třinácté minutě se rozjel po levé straně obránce Čáslava a bez rozpaků napálil kotouč do ruské branky. Dobré šance si vypracovali krátce po sobě i Jánský a Kubiš, jejich střely zblízka gólman Birjukov kryl. Morozov na druhé straně v závěru třetiny trefil tyčku.

Během šesti minut tři ruské góly

Po čtyřech minutách druhé části už Rusové mířili přesně. Tísněný Zaripov přihrál z levé strany do středu Těreščenkovi a centr prvního útoku se trefil přesně k levé tyčce. Po dalších třech minutách Rusové zápas otočili, když se Arťuchin při přesilové hře zprava přehnal kolem obránců a nedal šanci ani Pincovi. Po dalším vyloučení se v oslabení dostal do nájezdu Klepiš, ale při pokusu o blafák mu na poslední chvíli sjel puk.

Následoval tak trest z holí ruských hokejistů. Těsně po návratu vyloučeného Kohna na led našel Sušinskij před brankou zcela volného Mozjakina a ten propasíroval puk za Pincova záda potřetí. Češi se snažili zkorigovat skóre: jenže Červenkova střela z voleje trefila tyčku a Černošek pálil od modré těsně vedle. "Ve druhé třetině se nám podařilo využít přesilovku a dostali jsme se do vedení. Pak to bylo pro nás jednodušší," řekl po zápase trenér ruského týmu Vjačeslav Bykov.

Černošek v úvodu třetí části netrefil v přesilovce odkrytou ruskou branku, snížit se tak podařilo až o něco později. Kohn posunul puk do pravého kruhu Jánskému, ten s ním párkrát zamíchal, a švihem překonal Birjukova. V 49. minutě se po pravé straně protáhl až k brance Veselý, zakončit už ale nestihl.

Šest minut před koncem byl vyloučen Fjodorov a trenér Hadamczik udělil svým svěřencům důležité pokyny, jak zvládnout možná poslední přesilovku zápasu. Jedinou větší šancí ale byl golfák Straky, proti kterému Birjukov ukázkově vystavil svou lapačku. Necelou minutu před koncem byl ještě vyloučen Medveděv a Češi hráli i bez brankáře v šesti. Skórovat už ale nestihli.

"Nastoupili jsme v improvizované sestavě. Někteří hráči ze zámoří nemohli hrát, proto dostali šanci všichni Slávisté. Ve třetí třetině jsme zlepšili pohyb, hráli agresivněji, a vytvořili si tlak. Bohužel už se nepovedlo vyrovnat," řekl po utkání asistent trenéra českého týmu Josef Paleček.

Česká pojišťovna Cup 2008:
Česká republika - Rusko 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Čáslava (Rolinek, Kohn), 47. Jánský (Kohn, Netík) - 24. Těreščenko (Zaripov), 27. Arťuchin (Kalinin), 30. Mozjakin (Sušinskij, Gorovikov). Rozhodčí: Partanen (Fin.), Vinnerborg (Švéd.) - Kalivoda, Bláha (oba ČR). Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 7 188 (vyprodáno).
Česko: Pinc - Čáslava, Sičák, Černošek, Benák, Zíb, Krstev, Šmíd - Veselý, J. Straka, L. Čermák - Kalus, Červenka, Klepiš - Kubiš, Netík, Jánský - Rolinek, Kohn, Micka. Trenér: Alois Hadamczik.
Rusko: Birjukov - Proškin, I. Nikulin, Medveděv, Vorobjov, Kalinin, D. Markov, Grebeškov, Kutějkin - Zaripov, Těreščenko, Morozov - Arťuchin, Ščastlivyj, Afinogenov - Mozjakin, Gorovikov, Sušinskij - Kuljomin, Něprjajev, F. Fjodorov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Konečná tabulka turnaje:
1.Rusko3300011:59
2.Česko311019:75
3.Finsko301115:83
4.Švédsko300127:121
Konečná tabulka EHT:
1.Rusko121000241:1830
2.Finsko12421527:3117
3.Česko12411633:4415
4.Švédsko12301827:3510

Reklama

Související témata: