Hlavní obsah

Rusové chystají hon na Marka, Vašíčkovi doporučili klid

PRAHA

Ruská reprezentace versus čeští hráči ve službách ruských klubů, i tak by se dal nazvat nedělní zápas mezi sbornou a Českou republikou (od 14 hodin) na turnaji Karjala ve Finsku. V Helsinkách se tyto celky střetnou o celkové prvenství na turnaji a mělo by jít o parádní souboj. Trenéři obou mužstev totiž dali pro první podnik Euro Hockey Tour dohromady velmi kvalitní sestavu.

Foto: www.khl.ru

Jan Marek vede bodování KHL, Rusové mu nic nedarují

Článek

Ruský kouč Alexander Bykov složil tým výhradně z Kontinentální ligy (KHL), přičemž hned sedm hráčů povolal ze svého CSKA Moskva. Dalších šest borců je z mistrovské Ufy, čtyři hráče dodala Kazaň. Nechybí pět nejlepších Rusů v kanadském bodování KHL včetně hvězd Alexandera Radulova a Alexeje Morozova.

Marka Rusové hlídají už od modré čáry

Lídrem produktivity v KHL je ovšem Čech. V čele je Jan Marek před krajanem Jaromírem Jágrem. Zatímco hrající legenda českého hokeje dostala během turnaje volno, Marek ve Finsku nechybí a je připraven na to, že si jej budou protihráči z nově vzniklé ligy pořádně hlídat.

"Poslední dobou mi soupeři v KHL věnují větší pozornost než dřív, hrají se mnou už od modré čáry," usmíval se Marek před odjezdem na Karjalu v rozhovoru pro Sport.cz. Nějakou zvláštní motivaci proti Rusům už ale po letech angažmá v Magnitogorsku a řadě zápasů se sbornou necítí. "Samozřejmě bych rád Rusáky porazil, ale nijak víc už to pro mě zvláštní není," dodal.

Rachůnek vyzdvihuje Žitnika

Včetně Marka povolal trenér české reprezentace Vladimír Růžička na Karjala Cup hned deset krajánků z KHL a valná většina patří mezi největší opory týmu. Patří mezi ně i Josef Vašíček, který má za sebou spoustu zápasů v NHL a momentálně válí za Jaroslavl. Proti Rusku se potká se spoluhráči Višněvským a Michnovem. "Už před odletem z klubu mě a Zbyňkovi Irglovi kluci z kabiny říkali, jak máme proti jejich nároďáku hrát. Doporučili nám klid zbraní," prozradil.

Rusové po vítězství doma v Moskvě nad Švédskem porazili v rámci turnaje i domácí Finsko a ve dvou zápasech inkasovali pouze dva góly. To je zásluha nejen výtečného brankáře Jerjomenka, ale i kvalitní obrany. Té šéfuje veterán Alexej Žitnik, který se v létě po 15 sezónách v NHL vrátil do Dynama Moskva. "Je mu šestatřicet a hraje pořád výborně. Jsme rádi, že je u nás v Dynamu," chválil spoluhráče český obránce Karel Rachůnek.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko