Hlavní obsah

Blaťák by si po návratu z Ufy rád zahrál na mistrovství světa

BRNO

Pokud se hokejový obránce Miroslav Blaťák prosadí do závěrečné nominace a zahraje si na mistrovství světa v Ufě, bude to pro něj znamenat náplast na zklamání z nevydařené sezony. Šestadvacetiletý bek se po návratu z ruské Ufy zapojil do přípravy reprezentace mezi prvními už v polovině března, své naděje na zařazení do finálního týmu ale posuzuje střízlivě.

Článek

Na MS se dosud dostal pouze jednou, před třemi lety byl dodatečně nominován do Lotyšska. Neodehrál sice ani jeden soutěžní zápas, přesto má doma stříbrnou medaili. Před dvěma lety se do závěrečné nominace nevešel a loni byl zraněný. Letos se kvůli únavě omluvil ze Švédských her.

"Moje šance na start nějaká je, ještě však zbývá do zahájení mistrovství světa dost dlouhá doba a tým se bude měnit. Každý bere nominaci na mistrovství světa jinak, já bych se chtěl do kádru dostat," řekl Blaťák.

Bývalý zlínský obránce, kterého už v roce 2001 draftoval do NHL Detroit, se do zahraničí vydal před třemi lety. Nikoliv však do zámoří, kde se nedohodl na podmínkách smlouvy, ale do švédské Mory. A po sezoně vyměnil severní Evropu za Ufu, kde má ještě smlouvu i na příští rok.

"Do NHL nemám nové kontakty. A v Rusku jsem našel dobré podmínky a jsem spokojený. Proto nad změnou nepřemýšlím," řekl Blaťák. Přiznal, že před dvěma lety měl z ruského angažmá obavy. Nebyl si totiž jistý, zda se v kvalitním kádru v Ufě prosadí. Navíc už nebyl z generace hokejistů, kteří se na základní škole učili ruštinu. V týmu je ale dosud a po dvou sezonách může konstatovat, že umí číst v azbuce a rusky se domluví.

V závěru sezóny přišla pohroma

Po loňském ruském titulu měl klub slibný vstup i do této sezóny. Vedl si velmi dobře, byl na prvním místě v tabulce Bobrovovy divize. V závěru sezóny však přišla nečekaná pohroma. V Lize mistrů prohrála Ufa v semifinále na vlastním ledě v odvetě s Magnitogorskem po samostatných nájezdech a v Kontinentální lize ji pro změnu hned v prvním kole vyřadil Omsk s Jaromírem Jágrem.

"Zklamání bylo velké. Podali jsme stoprocentní výkon, dřeli jsme. Skolila nás ale viróza. Celý rok se nám přitom nemoci vyhýbaly. V závěru sezóny jsme si v tomto směru vybrali smůly víc než dost," vrátil se Blaťák k předčasnému konci sezony v Ufě.

Nemoc postihla i jeho a s horečkami dokonce ležel na kapačkách. Přesto si potom zápas s Omskem nenechal ujít. "Po třech dnech bez jídla jsem byl slabý, ale hrál jsem. Když jsem dřel celou sezonu, tak jsem si závěr nechtěl nechat ujít," uvedl Blaťák.

Vůdčí osobností Omsku byl podle něj Jaromír Jágr. "Ten celý tým táhl. Je silný, rychlý, má šikovné ruce. Když dostal do jízdy puk, tak ho nešlo zastavit. Takovému hráči je těžké hrát do těla. Vyhne se, otočí okolo vás a už jede na bránu. Šel jsem jen po hokejce. Ale ani to nestačilo," vyzdvihl Blaťák kvality Jágra.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko