Hlavní obsah

Hokejisté byli rádi za úspěšný start, Růžička chválil Mensatora

KARLOVY VARY

První hokejové zápasy sezóny nenabízejí zpravidla oslnivé představení a nebylo tomu ani při utkání českých hokejistů s Finy v Karlových Varech. Přesto domácí reprezentace předvedla slušný výkon a s výhrou 2:0 byli spokojeni jak hráči, tak trenér Vladimír Růžička. Společně také vychvalovali výkon brankáře Lukáše Mensatora, jenž se dočkal prvního vítězství v národním dresu a hned s nulou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Lukáš Mensator zasahuje proti střele jednoho z finskýh hráčů na Českých hokejových hrách v Karlových Varech.

Článek
Fotogalerie

"Měl jsem trochu obavy, aby Lukáš Mensator nebyl před vlastními fanoušky zbytečně nervózní. Ale těší mě, jak zápas zvládl, není mu co vytknout," vyslovil po zápase slova uznání trenér Vladimír Růžička, kterému dodnes karlovarští fanoušci vyčítají, že jejich miláčkovi nedal prostor na mistrovství světa ve Švýcarsku.

"Já se nechci pořád vracet k mistrovství světa, teď je nová sezóna a všichni začínají od nuly. Startovací čára je pro všechny gólmany stejná," tvrdí kouč. "Lukáše znám hodně dobře, je to výborný kluk, a my mu věříme, proto taky v národním týmu je," konstatoval Růžička, jenž po nasazení Jakuba Štěpánka proti Švédsku teprve rozhodne, který z dvojice gólmanů bude chytat v neděli proti Rusku.

Mensator: Nedělejme z toho takovou vědu

"Kuba už si ze mě dělal legraci, že jsem tou nulou s Finy rozhodování trenérů hodně usnadnil. Ale já bych to zase tak neviděl, protože on je hodně dobrý brankář a teprve se rozhodne," není Mensator přesvědčen, že by jej první čisté konto v národním týmu automaticky blíž posunulo do branky v závěrečném utkání turnaje.

"Každého zápasu v reprezentaci si cením, a navíc se vyhrálo. Ale nedělejme z toho zase takovou vědu - první výhra ze sedmi zápasů, to není moc," připomíná svou dosavadní bilanci v reprezentaci. Kromě čistého štítu mohl totiž slavit i vůbec první vítězství v českém dresu. "Jsem rád, že se to povedlo a udělal jsem radost divákům, kterých přišlo hodně. Ale nemyslím si, že by to byl můj nejlepší zápas," zůstával Mensator při zemi.

Růžička: V obraně je to někdy bordel

Nejen pro fanoušky v karlovarské KV Areně byl však jasným hrdinou zápasu. "Mensi chytal úžasně," měl jasno útočník Jiří Hudler, jenž nastoupil za českou reprezentaci po dlouhých šesti letech. A navíc na širokém kluzišti, na které si po sezónách v  zámoří odvykl. "Je to něco jiného, než na co jsem byl zvyklý poslední čtyři roky. Ale musím se tomu přizpůsobit," nedělá si z toho velkou hlavu. "Myslím si, že na první zápas sezóny to vypadalo celkem dobře," dodal.

S tím souhlasil i trenér Růžička. "Na začátek sezóny, kdy hráči nejsou ještě pořádně rozehraní, to byl slušný zápas. Jsem hlavně rád, že dobře hrály všechny čtyři útoky," pochvaloval si. "Dopředu hrajeme dobře, ale musíme ještě pořád pilovat obrannou hru ve středním a obranném pásmu. Tam je to někdy trochu bordel," nebral si servítky.

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko