Hlavní obsah

Hokejovou reprezentaci nedoplní ani Polák, Frolík, Irgl a Kreps

PROSTĚJOV

Další čtveřici hráčů si musel ze seznamu kandidátů na květnové mistrovství světa v Německu vyškrtnout definitivně trenér českých hokejistů Vladimír Růžička. Zdravotní problémy nepustí na světový šampionát obránce Romana Poláka z St. Louis, účastníka únorových olympijských her ve Vancouveru. Stejně tak vypadli útočníci Michael Frolík s Kamilem Krepsem z Floridy a Zbyněk Irgl z Jaroslavle. V minulých dnech se Růžičkovi už omluvily hvězdy Tomáš Kaberle z Toronta a Václav Prospal z New York Rangers.

Článek

Polák dohrával sezónu se zlomenou klíční kostí. "Roman ještě nebyl ani na prohlídce, ale říkal, že měl pohovory v klubu a řekli mu, aby o tom vůbec nepřemýšlel," řekl Růžička v Prostějově, kde se národní tým připravuje. Povolení nedostal ani Michael Frolík, který míří na operaci zlomeného nosu. Padla tak možnost, že by se ještě po ní k reprezentaci připojil.

Růžičkovi se také podařilo kontaktovat Frolíkova spoluhráče Kamila Krepse a ten se své premiéry v reprezentaci nedočká. "Má problémy s břišními svaly," navázal reprezentační kouč. Příznivé zprávy neuslyšel ani od Zbyňka Irgla z Jaroslavle, která dohrávala v semifinále Kontinentální ligy. "Jde na operaci dutin," uzavřel Růžička výčet zdravotních lapálií svých kandidátů.

Jágr je trumfem 

Z ruských týmů se tak připojí k týmu Irglův klubový spoluhráč Josef Vašíček z Jaroslavle a Miroslav Blaťák z Ufy. Jednu dobrou zprávu dostal Růžička i ze zámoří, odkud má být další posilou obránce Michal Rozsíval z New York Rangers. "Jsme domluvení, že si budeme volat a v sobotu se domluvíme. Michal říkal, že by jel a musíme se dohodnout, kdy by nastoupil," dodal Růžička.

Jistými posilami z NHL jsou naopak brankáři Tomáš Vokoun z Floridy a Ondřej Pavelec z Atlanty, další pak útočník Jakub Voráček z Columbusu, který by se měl hlásit už v úterý na srazu v Praze. Mužstvo doplní také nejproduktivnější hráč letošního ročníku extraligy Roman Červenka.

Růžičkovým trumfem v rukávu je Jaromír Jágr z Omsku, s kterým reprezentační kouč stoprocentně počítá. Naopak Petra Čajánka z Petrohradu, Jágrova spoluhráče z útoku z olympiády i z loňského mistrovství světa ve Švýcarsku, zatím přemlouvá marně.

Rozšířit kádr pro šampionát mohou ještě finalisté extraligy Pardubice a Vítkovice, odkud by měl mít jistou nominaci brankář Jakub Štěpánek. V finále KHL sleduje Růžička výkony beka Filipa Nováka.

Z prvního kola Stanley Cupu až deset posil

Zdravotní problémy mají naopak obránci Jan Hejda z Columbusu a Marek Židlický z Minnesoty a také útočník Rostislav Olesz z Floridy, u kterých ještě Růžička čeká na definitivní vyjádření. Již dříve v sezóně vypadlo v NHL několik českých hráčů. Útočník Aleš Hemský z Edmontonu přišel i o olympijské hry ve Vancouveru, brzy se zranil i bek Radek Martínek z New York Islanders, později pak Hemského klubový spoluhráč Ladislav Šmíd a Rostislav Klesla z Columbusu.

Další zadák Pavel Kubina z Atlanty ukončil po olympiádě reprezentační kariéru. Útočníky Martina Havláta z Minnesoty, Aleše Kotalíka z Calgary a Radka Dvořáka z Floridy Růžička neoslovil. Forvard Jiří Hudler z Dynama Moskva, nejproduktivnější český hráč v KHL, nechce na světovém šampionátu hrát, protože necítí Růžičkovu důvěru.

Přestože z NHL počítá Růžička omluvenky, může ještě živit naději na řadu opor z prestižní soutěže. Dlouho před startem světového šampionátu bude dohráno první kolo Stanleyova poháru. V nejlepším případě by mohl získat z vyřazených klubů až deset posil.

"Je to dobře, že to končí brzo. Počítám s těmi kluky, kdyby vypadli. Ale zase budou mít prohlídky, takže naděje si nedělám, ale přál bych si někoho z nich získat. Ale dokud hráč nepřijede, nemůžu s ním počítat," dodal Růžička.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko