Hlavní obsah

Růžička odhalil nominaci pro Švédské hry, chytat už by měl Vokoun

PRAHA

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička zveřejnil širší nominaci pro Švédské hokejové hry. Je v ní dvaatřicet jmen, včetně brankáře Tomáše Vokouna a útočníka Jaromíra Jágra. Zatímco s brankářem Floridy Růžička počítá pro minimálně dva zápasy ve Švédsku, Jágr by měl nejspíše zasáhnout až do posledního přípravného duelu před MS s Běloruskem. LG Hockey Games začínají ve čtvrtek 29. dubna, do té doby ještě Růžička oznámí zeštíhlenou finální nominaci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér hokejistů Vladimír Růžička se svými svěřenci na tréninku

Článek

Vokounovi skončila ve Floridě sezóna už po základní části, třiatřicetiletý gólman se ovšem každý den připravuje na ledě, aby mohl být trenérům národního týmu k dispozici i pro Švédské hry. „Mluvil jsem s ním, udržuje se, každý den chodí trénovat,“ říkal Vladimír Růžička. Český tým dorazí do Stockholmu ve čtvrtek, tedy v den prvního zápasu proti domácím Švédům. Vokoun bude na místě už o den dříve a Růžička si plánuje, jak jeho služeb využije. „Chtěl bych, aby dvě utkání odchytal.“

V širší nominaci pro LG Hockey Games, jež čítá dvaatřicet jmen, sice figuruje i jméno Jaromíra Jágra, ten ovšem s největší pravděpodobností zasáhne až do generálky před šampionátem, ve čtvrtek 6. května v Praze proti Bělorusku. Růžička totiž v minulosti několikrát prohlásil, že hráče Jágrových kvalit zkoušet nepotřebuje. „S velkou pravděpodobností se k týmu nepřipojí dříve než 3. května,“ doplnil kouč.

Vedle Vokouna povolal Růžička do Švédska i další dva hráče ze zámořské NHL. Brankáře Atlanty Ondřeje Pavelce a útočníka Columbusu Jakuba Voráčka. Ke stávajícímu týmu by se oba měli připojit v úterý, stejně jako obránce Miroslav Blaťák a útočníci Tomáš Rolinek s Romanem Červenkou.

Šampionát bez Čajánka

Do širší nominace Růžička zařadil i hráče, kteří dosud neukončili klubovou sezónu. Ať se to týká Birnera s Plíhalem z finského TPS Turku nebo finalistů české nejvyšší soutěže (Nakládala, Koukala a Petra Sýkoru z Pardubic, a Štěpánka, Sičáka, Barinku a Kvapila z Vítkovic). Ti by ale do Švédska pochopitelně odcestovali jen v případě, že by se finálová série neprotáhla na sedm zápasů.

Švédské hry by měly Růžičkovi napovědět o finální nominaci pro květnové mistrovství světa v Německu. Na něm se ale česká reprezentace bude muset obejít bez Petra Čajánka. Růžička jej sice po brzkém vypadnutí Petrohradu z play-off dlouho přemlouval, aby se k reprezentaci připojil, Čajánek se ale nakonec rozhodl jinak. „Trošku jsem to tušil. Odehrál už toho poměrně dost, má rodinu a chce se za ní z Ruska vrátit co nejdříve. Jeho rozhodnutí chápu,“ nezlobil se Růžička.

Počítat naopak může s obráncem Rangers Michalem Rozsívalem. S ostatními marody, jako jsou Židlický s Oleszem, se ještě Růžička telefonicky spojí. S napětím navíc sleduje první kolo vyřazovacích bojů v NHL. V týmech, které vypadnou, se totiž nabízejí hráči, o které by měl eminentní zájem. „Těch hráčů je tam dost, zatím se tím ale snažím nezabývat. To začnu až v momentě, kdy projdou výstupními prohlídkami.“

Vrbata je vítán

To platí i Radimu Vrbatovi z Phoenixu, který z osobních důvodů odmítl loňské mistrovství světa od té doby se již v Růžičkově týmu neobjevil. „Zájem bychom o něm měli. To platí o všech čtyřech Češích ve Phoenixu. Ale připadá mi blbé jim teď volat, když ještě hrají,“ připomněl Růžička, že Kojoti dosud vedou v sérii nad Detroitem 2:1 na zápasy.

Švédské hry začínají ve čtvrtek 29. dubna zápasem s domácím výběrem, do té doby však musí trenéři současný kádr zúžit. V sobotu Růžičkův tým změří síly s Finskem, o den později zakončí turnaj zápasem s Ruskem.

Poslední přípravný duel před startem šampionátu pak Čechy čeká 6. května, kdy v Praze přivítají Bělorusko. Mistrovství světa začíná o den později, Růžičkovi svěřenci do turnaje vstoupí 9. května zápasem s Francií.

Širší nominace pro LG Hockey Games:
Brankáři: T. Vokoun (Florida), M. Schwarz (Ml. Boleslav), O. Pavelec (Atlanta), J. Štěpánek (Vítkovice)
Obránci: V. Sičák (Vítkovice), K. Rachůnek (Dynamo Moskva), F. Novák (Balašicha), T. Mojžíš (MoDo), J. Nakládal (Pardubice), M. Barinka (Vítkovice), J. Hunkes (Liberec), P. Gřegořek (Č. Budějovice), P. Čáslava (Timra), M. Blaťák (Ufa), O. Němec (K. Vary), A. Krstev (Farjestad)
Útočníci: R. Červenka (Slavia), P. Hubáček (Brno), J. Novotný (Mytišči), P. Vampola (Plzeň), J. Marek (Magnitogorsk), M. Birner, T. Plíhal (oba TPS Turku), J. Klepiš (Omsk), L. Kašpar (Oulu), P. Sýkora, P. Koukal (oba Pardubice), J. Kovář (Plzeň), T. Rolinek (Magnitogorsk), J. Jágr (Omsk), M. Kvapil (Vítkovice), J. Voráček (Columbus).

Reklama