Hlavní obsah

Obránce Mojžíše čeká zápas proti mnoha bývalým spoluhráčům

PRAHA

Proti mnoha spoluhráčům z uplynulé klubové sezony se dnes a v sobotu postaví český hokejový obránce Tomáš Mojžíš. Základ běloruského výběru, který bude soupeřem národního mužstva ve dvou přípravných utkáních, tvoří jeho dnes již bývalí kolegové z Dinama Minsk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Mojžíš na srazu hokejové reprezentace

Článek

Osmadvacetiletý zadák tak bude mít postaráno o motivaci navíc, byť z návratu na místa, kde působil od loňského léta, má smíšené pocity. "Ani nevím, jestli se nějak těším. Tu sezonu jsem tam neměl individuálně moc dobrou, takže pocity jsou trochu divné, ale motivace navíc to pro mě určitě je," řekl Mojžíš novinářům.

Ve 42 utkáních si připsal devět bodů za dvě branky a sedm asistencí. "První polovina sezony pro mě byla dobrá a z jejich strany bylo všechno hodnocení pozitivní, ale pak v té druhé půlce se to otočilo," uvedl Mojžíš, který věří, že v nejbližší prověrce českého výběru před světovým šampionátem na Slovensku se mu bude dařit lépe.

Kostru běloruského týmu tvoří hokejisté Dinama Minsk, což považuje za soupeřovu výhodu především s ohledem na sehranost týmu. "Hrají spolu už několik let a občas se hledají naslepo. Mají sehrané buly, ale když my budeme hrát dobře, tak bychom neměli mít problém," mínil Mojžíš.

Známé tváře v dresu soupeře rád pozdraví. "Jsou to fajn kluci a neměli jsme s nimi žádný problém," ujistil Mojžíš.

Český tým se podle něho může v Minsku těšit na pěkné zázemí moderní haly. "Hala je nádherná, měli jsme mnohdy vyprodáno. Ale zase mě pak docela překvapilo, když jsme jeli do Rigy a atmosféra tam byla mnohem bouřlivější, i když to je menší stadion. Celkově je to však na velice dobré úrovni," popsal Mojžíš.

Mojžíš halu v Bobrujsku zná

Dobře zná i halu v Bobrujsku, kde se uskuteční sobotní odveta. Dinamo tam v rámci KHL také hrálo. "Sám nechápu, proč to tak udělali, jestli tam byly nějaké politické vlivy... Možná tam chtěli jakoby nahrnout atmosféru z Minsku, nevím. Hráli jsme tam asi pět zápasů. Je to malinké městečko a jediné, co tam je, je docela hezká hala," přiblížil Mojžíš.

"Ani nevím, proč tam teď jedeme s nároďákem, když jsme mohli odehrát oba zápasy v Minsku. Asi chtějí, aby měli lidé pokoukání i jinde po Bělorusku," uvedl Mojžíš.

Věří, že o zápasy bude větší zájem než před týdnem v Norsku, kde do hlediště nepřišla ani tisícovka diváků. "Netuším, zda přijdou lidi i na tento zápas, ale nejspíš jo, protože tam nic jiného není," přemítal. "Hokej je v Bělorusku číslem jedna, fotbal tam zase tak dobrý není. Vybudovali tam novou halu a hodně od toho očekávají."

Po sezoně mu skončil roční kontrakt a svou budoucnost zatím urgentně neřeší. "Dinamo to už nebude, oni se tam se mnou, Petrem Sýkorou a Robertem Eschem už oficiálně rozloučili. To se mi ještě nikdy nestalo. Alespoň nám poděkovali, i když se mnou již nepočítají," řekl Mojžíš.

Se životem v Minsku byl spokojený. "Navíc přímá linka Praha - Minsk, asi hodina a půl letu, což je dobré. Měl jsem po mistrovství světa určitě i lukrativnější nabídky, ale tohle byl třeba jeden z důvodů, proč jsem tam šel," připustil Mojžíš.

"Je to tam čisté oproti Rusku a není tam takový zmatek, ale na druhou stranu tam třeba zase nejsou žádné velké obchoďáky. V centru pár obchodů je, centrum města je hezké," dodal Mojžíš. Jasno má v tom, že by chtěl zůstat v KHL.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko