Hlavní obsah

Jágr, Nedvěd, Straka. Hokejoví čtyřicátníci září doma i v NHL

PRAHA

Nerezaví. Tahle hokejová generace má v sobě cosi zdravého, co ji žene dál. Šém dlouhověkosti? Jejich tajemství. Na prahu čtyřicítky stále hrají na nejvyšší úrovni a patří k tomu nejlepšímu. Žádné místo v sestavě za zásluhy. Stačí připomenout dvě jména, která nyní vyčnívají. Jaromír Jágr, který prožívá povedený comeback v NHL. Druhým je Petr Nedvěd, před pár dny povolán do reprezentace. Dvacetiletí koukají, jak tito dva hrají a baví se.

Foto: Tom Mihalek, ČTK/AP

Jaromír Jágr se v dresu Philadelphie raduje z branky.

Článek

„Určitě bych byl radši, kdyby se hrál trochu jiný hokej, ale takový je trend. Buď budu stíhat, nebo ne,“ řekl Jágr na začátku sezóny, který ale evidentně stíhá, je nejlepším českým hráčem v kanadském bodování NHL.

Kladenský odchovanec hraje v zámořské lize osmnáctou sezónu, dvakrát dosáhl s Pittsburghem na Stanley Cup, teď září ve Philadelphii. A jeho věk? Jen datum pro cestovní pas, kde je nutností.

„Ano, tři roky nebyl v NHL, je mu devětatřicet, ale on má 188 centimetrů, váží 113 kilogramů a je zdravý jako kůň. Pokud Jágr neztratí páru, může vstřelit třicet gólů a dosáhnout na šedesát až osmdesát bodů za sezónu. V takovém případě je plně odůvodněná smlouva, kterou podepsal,“ napsal komentátor Greg Wyshynski. Zatím se jeho odhady nemýlí.

Liberecký kapitán Petr Nedvěd vládne kanadskému bodování extraligy, tento týden se představil jako lídr českého národního mužstva na turnaji Karjala a hned v prvním duelu proti Švédsku vstřelil dva góly. Jemu bude čtyřicet v prosinci, Jágrovi v únoru.

Petr Nedvěd na srazu hokejové reprezentace foto: Právo/Petr Horník

„Já osobně jsem rád, že se starším hráčům daří. Když se podíváte na Jardu Jágra, tak opětovně sleduji jeho úspěchy v NHL. Už si připadám jako jeho fanoušek, pořád ho chválím. Jágr, Straka, to jsou stále vynikající hráči, stále hrají na top úrovni. Proč? Nemám na to odpověď, ale nás to baví, máme velkou motivaci. Z toho vyplývají asi výkony,“ zamyslel se Nedvěd nad věkem v porovnání s výkony.

A nejde jen o tyto dva. Martin Straka v Plzni - 39 let, Martin Ručinský v Litvínově - 40, Jiří Dopita v Olomouci - 42, Pavel Patera na Kladně - 40, Viktor Ujčík ve Vítkovicích - 39, Jiří Vykoukal míří ve 40 letech do Plzně, Petr Ton ve Spartě - 38, Jaroslav Špaček v Montrealu - 37, Roman Hamrlík ve Washingtonu - 37, David Výborný v Mladé Boleslavi - 36.

Výčet, který je úctyhodný.

„Vracíme se. Asi nás vyhodíte dveřmi a my vlezeme oknem. Nebo komínem,“ okomentoval s úsměvem „stáří“ Nedvěd, který zvážněl jen na chvíli. „O tom vůbec nepřemýšlím,“ odpověděl na otázku, zda může existovat šance na jeho návrat do NHL.

Proč vlastně přemýšlet nad návratem do nejslavnější ligy světa. Svůj čitelný podpis v NHL zanechal - 1053 zápasů a 759 bodů!

Reklama