Hlavní obsah

Hokej

STOCKHOLM

Švédské hry

Článek

Odhodlání hokejisté si troufají také na Švédy

Vzájemná utkání s Tre Kronor v této sezóně vždy dospěla k nájezdům + V neděli čekají v hale Globen Rusové

Martin Kézr, Stockholm

Povzbuzeni vítěznou předehrávkou ve Finsku chtějí čeští hokejisté dnes v 15.30 h zaskočit na Švédských hrách i domácí hráče, byť žlutomodré podpoří přes třináct tisíc diváků ve vyprodané stockholmské hale Globen.

Soupeř vstoupil do turnaje rovněž vítězně, neboť porazil Rusy 5:3, takže úspěšnější z duelu naší reprezentace s Tre Kronor bude mít na dosah i celkové prvenství na letošních Švédských hrách, které národní tým zakončí v neděli od 12.30 h proti sborné. Na turnaji triumfovalo Česko naposledy před deseti lety. Vysněnou účast v dubnovém finále Euro Hockey Tour proti Finům mu zajistí čtyři body ze dvou víkendových zápasů, při shodě různých výsledků by možná stačilo získat i o jeden méně.

Prohlédli si video

Skalp Tre Kronor hráče láká, navíc se Česku na stockholmském turnaji proti domácím daří, za poslední čtyři ročníky tu dokázalo domácí třikrát porazit. "V této sezóně všechny tři naše vzájemné zápasy skončily v normální hrací době remízou a vítěze vždy určovaly až nájezdy. Dvakrát uspěl soupeř, my jen jednou my, tak jsme snad na řadě a bylo by nejlepší vyhrát za tři body. Nesmíme být ale neskromní, o výhru nám jde ale moc," uvažoval trenér Slavomír Lener, jenž po večeři studoval video ze čtvrtečního zápasu Švédska s Ruskem, v němž bylo skóre dlouho jako na houpačce, až rozhodly laciné branky domácích během dvou minut po chybách brankáře Sokolova.

"Švédové jsou hodně odhodlání, ale zároveň pod velkým tlakem médií. Potřebují doma nějaký velký úspěch, vždyť ani při MS 2002 v Göteborgu nedosáhli na finále a turnaj evropské série vyhráli naposledy právě před třemi lety tady ve Stockholmu," připomíná jediný legionář ze švédské ligy v českém mužstvu, obránce Färjestadu Radek Hamr.

Hamr proti spoluhráčům

Dnes na ledě potká i tři spoluhráče z klubu Hallberga, Nordströma a Jönssona. "Nastupujeme dokonce spolu v jedné pětce, ale zatím jsme se jen letmo pozdravili. Švédové ani nebydlí v hotelu přímo u haly jako ostatní týmy, ukryli se o kus dál ve Scandiku. Očekávám s nimi hodně vyrovnaný zápas, v němž asi moc branek nepadne a klidně to může být znovu remíza," doplnil.

Čeští reprezentanti přiletěli do švédské metropole včera před polednem z Helsinek, kde pro něj turnaj výhrou 2:1 tak úspěšně začal a vítalo je chladné počasí s deštěm, teploměr ukazoval dva stupně nad nulou. "Na ledě se zahřejeme. Rád bych, aby se povedlo i o víkendu navázat dobrým výkonem, i když proti nám stojí další Seveřané hnaní dopředu vlastním publikem. Musíme zvládnout především začátek zápasu, nepustit Švédy do hloubi našeho obranného pásma a naopak v útoku jít přímočaře k brance a častěji střílet," vyprávěl kouč, jehož nadchla efektivita přesilovek proti Finům. "Početní výhody rozhodují vyrovnané zápasy, proto se na ně hodně zaměřujeme."

Chytat bude Salfický

Páteční hodinový trénink ve Stockholmu absolvovali hráči s velkou intenzitou, vstup do turnaje jim nepřinesl viditelné šrámy, a tak při odchodu z ledu mohl Lener prozradit sestavu na Švédy. "Do branky půjde Salfický, točit budeme všech sedm obránců a maličko zamícháme s útoky. Volno dostane Chabada, takže Průcha se přesune na pravé křídlo k Hlinkovi s Vlasákem, Šachl nastoupí po boku Mikesky a chci od nich vidět důrazný hokej, do hry se zapojí i další nováček Havel," přiblížil trenér.

"Proti Švédům jsem chytal naposledy na Karjale v listopadu 2002, pak by na ně specialistou Svoboda. Když tady není, půjdu s kůži na trh já," usmál se brankář moskevského CSKA Dušan Salfický, který během ledna prodělal zánět duhovky: "Vůbec se nějak zdravotně sypu, po dobrém začátku sezóny se ozvalo rameno, pak to byl natržený sval, tříslo a teď oko. Hodně zápasů jsem musel vynechat."

Národní mužstvo se tedy dnes odpoledne představí v tomto složení: Salfický - Hamr, Vykoukal, J. Novák, Hejda, Čáslava, Ptáček, Tesařík - Průcha, J. Hlinka, Vlasák - P. Sýkora, Divíšek, Marha - Marek, Mikeska, Šachl - Trávníček, Klepiš, R. Dlouhý - L. Havel.

Debutující útočník Petr Šachl z finského celku SaiPa Lappeenranta řekl Právu:

Po vítězství se mi usínalo sladce

Martin Kézr, Stockholm

+ Jak jste byl spokojen s premiérou v českém dresu?

Naskočil jsem jen až ve druhé části a nebylo snadné chytit tempo rozjetého zápasu. Snad jsem nezanechal špatný dojem, po faulu na mě přišla přesilovka, z níž jsme dali první gól. Splnil se mi dětský sen a usínalo se mi sladce. Hrát za národní mužstvo proti Finům, to byl obrovský zážitek. Pomohlo mi prostředí helsinské Hartwall Areny, které docela dobře znám z ligy. Ohlasy přátel byly pozitivní, dokonce i táta, můj nejpřísnější kritik, chválil, gratulovali babička s dědou a snad jsem nezklamal ani kouče , když mě proti Švédům staví hned od začátku.

+ Pro české fanoušky jste dost neznámým hráčem, můžete se trochu představit?

Je mi šestadvacet, s hokejem jsem začal v Jindřichově Hradci, do roku 1999 jsem stihl pár zápasů v extralize za Budějovice, pak mě tam ale označili za neperspektivního a to mi dost vzalo chuť. Odešel jsem za oceán, pokoušet se o NHL. Vedl jsem na farmě Nashvillu i kanadské bodování a stále říkali, že můj čas už přichází. Jenže sedíte týden, dva, pak měsíc a nic se neděje a nahoru zavolají zase někoho s vyšší smlouvou. Po dvou letech v Milwaukee jsem se rozhodl pro finskou ligu, která mi přišla hokejovým stylem nejblíže Americe. Sedí mi tvrdá hra do těla, cítím se univerzálem, mohu hrát na křídle i bránícího centra.

+ Proč jste ale předčasně končil první finské angažmá v Pori?

Po měsíci mi povolila záda. Stihl jsem odehrát jen devět utkání, pak už jsem nastoupit nemohl. Tři měsíce jsem objížděl finské odborníky, píchali do mě různé injekce. Až po Vánocích jsem se rozhodl vrátit do Čech a vyhledat fyzioterapeuta Koláře, který mi pomohl.

+ Kdy se ozvala s nabídkou SaiPa?

Už během léčení. Podepsal jsem loni v létě, teď nedávno o další dva roky prodloužil a nelituji, byť play-off bude bez nás. a já vím, že mám před sebou poslední tři týdny sezóny. Ve Finsku je sice liga uzavřená, nikdo nesestupuje, ale jejich buldočí povaha nedovolí nic vypustit ani mužstvu ze spodních pater. Dře se v každém zápase.

+ Letošní hokejový rok byste si mohl prodloužit s reprezentací...

Snažím se soustředit hlavně na výkony ve finské lize a vydržet zdravotně, národní mužstvo je bonus navíc. Při premiéře v něm nechci zklamat, snoubenka Zdeňka mi drží palce ve Finsku, společně jsme si zamilovali tamní styl života i přírodu a jsmetam  šťastni. Co víc bych si měl přát.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko