Hlavní obsah

Byl bych radši, kdyby NHL začala, obává se už teď Hadamczik nominace pro šampionát

Sedm hráčů z NHL, kteří aktuálně působí v české extralize, povolal kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik pro první díl série Euro Hockey Tour, turnaj Karjala. Původně přemýšlel ještě o vyšším čísle, proti však byly zdravotní problémy či jiné omluvenky. Šedesátiletý kouč zároveň přiznal, že by byl raději, kdyby výluka v zámoří vůbec nebyla. „Teď se totiž obávám, že pokud sezóna NHL začne, budeme mít velký problém dostat kluky na šampionát.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku reprezentace

Článek

Oddechl jste si, když NHL zrušila celý listopadový program, a nemusel jste tak pro Karjalu pro jistotu vytvářet dvě soupisky?

Pro diváky je jistě velice atraktivní, že v NHL probíhá výluka. Já bych však byl z profesního hlediska radši, kdyby NHL začala v původním termínu. To bychom věděli, že základní část končí tehdy a tehdy a se kterými hráči můžeme počítat pro mistrovství světa. Teď se obávám toho, že pokud se v zámoří začne, sezóna skončí později a bude velký problém kluky na šampionát dostat. Ale tohle ovlivnit nemůžu.

Proč jste se rozhodl povolat gólmana Ondřeje Pavelce, kterému se stejně jako celému Liberci příliš nedaří?

Protože je jedním z nejlepších brankářů naší země. A věřím tomu, že to znovu prokáže. Chci mít v sestavě ty nejlepší hráče, je to atraktivní i pro diváky. S Ondrou jsem mluvil a chce chytat. Jeho výsledky v Liberci mě vůbec neodradily. Třeba ve Vítkovicích, kde jsem ho viděl, chytal famózně. Pavelec to umí, má to v sobě. Nikoho nezatracuju. Ani Kubu Štěpánka, který, věřím, pojede na další turnaj.

V nominaci figuruje i sedmero hráčů z NHL. Uvažoval jste, že jich povoláte ještě víc? V české extralize jich aktuálně působí hned sedmnáct...

Chtěl jsem je mít všechny. Postavit nejlepší tým je totiž povinností trenéra. Hokej se hraje pro lidi a ti si to žádají. Někteří hráči si ale procházejí určitými problémy, další zase, jako jsou Martin Havlát nebo Patrik Eliáš, momentálně nehrají.

Kteří hokejisté se vám tedy omluvili?

Sobotka s Červenkou mají svalová zranění, Frolíka s Michálkem zase trápí potíže s kolenem. Klesla mi řekl, že na Euro Hockey Tour nepojede, že pokud budeme chtít a bude mít výkonnost, je připraven jet na mistrovství světa. Tomáš Plekanec má zase určité rodinné problémy, prozatím jsme domluvení, že odehraje jen středeční zápas v Liberci se Švédskem.

A co David Krejčí?

U něj byl problém v ohromně vysoké pojistce, kterou svaz momentálně není schopen zaplatit. Klub si své hráče chrání a k dohodě nedošlo. David si navíc během pauzy naplánoval rodinnou událost.

S Jaromírem Jágrem jste mluvil?

Bavil jsem se s ním o různých věcech, o momentální reprezentaci ale nikoliv. Není třeba předcházet. Když bude v pořádku, tak věřím, že hrát bude chtít (Hadamczik mluví s výhledem na mistrovství světa ve Stockholmu - pozn. aut.).

Premiéra v národním týmu čeká teprve devatenáctiletého útočníka Slavie Tomáše Hertla. Čím vás přesvědčil?

Jednoznačně svou výkonností. Dařilo se mu na mistrovství světa dvacetiletých, stabilně hraje ve Slavii a dává góly. Navíc je schopný hrát na centru i pravém křídle. To vše ho opravňuje být v národním týmu. Je příkladem pro další, že nezáleží na věku, ale výkonnosti. Pamatuji Hlinkovu generaci, která v reprezentaci hrála už v sedmnácti.

A další novic Lukáš Galvas, třiatřicetiletý obránce Třince?

V sezóně jsem ho viděl hrát na vlastní oči pětkrát nebo šestkrát. Když si vezmete, že nehraje v první pětce a stejně je v hodnocení plus/minus na plus jedenácti, to už o něčem svědčí. Pro mě je obráncem do národního týmu ten, kdo má dobrou defenzivu. Pak jde teprve o další nadstavbu. A Galvas navíc nedělá chyby.

V nominaci podle očekávání nechybí Martin Růžička, který září v dresu Třince a kraluje extraligovým statistikám. Neuvažoval jste o variantě vzít i centra Radka Bonka, se kterým si Růžička skvěle vyhovuje? Přestože za nároďák naposledy nastoupil před šestnácti lety...

Bonka jsem oslovil s dotazem, zda-li je pro něj reprezentace již uzavřenou záležitostí. Mile mě překvapil, když řekl, že ne. Domluvil jsem se s ním, že pokud bude mít výkonnost, jeden z turnajů Euro Hockey Tour odehraje. Teď ale jet nechtěl, chce vidět, jestli je schopen si výkonnost udržet i dál.

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko