Hlavní obsah

Irgl dal vítězný gól proti Finům, na turnaji ale končí. V Brně bude léčit dutiny

Brno

Už dvacátá reprezentační trefa Zbyňka Irgla zajistila vítězný vstup domácích hokejistů do Českých her v Brně, ale pro útočníka hrajícího 99. mezistátní zápas bylo úspěšné vystoupení s Finy zároveň derniérou na turnaji.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český útočník Michal Vondrka a finský forvard Juha-Pekka Haataja v utkání Českých hokejových her.

Článek
Fotogalerie

Jubilea se o víkendu nedočká. „Trápí mě nosní dutiny a domluvili jsme se s doktorem, že nasadí antibiotika, takže si v Brně už nezahraju. Lepší to přeléčit teď, než aby nemoc sedla na plíce a chytla mě naplno na mistrovství," vyprávěl Irgl, jenž ale zůstává v dějišti turnaje a rád by i lehce s mužstvem trénoval.

„Pevně věřím, že u Irgla nejde o nic vážného. Děláme spíš preventivní krok. Bude tady dál s námi, jen nepůjde do plné zátěže," říkal kouč Alois Hadamczik, jehož těšilo, že ve výborné atmosféře plné haly sehrálo národní mužstvo povedený zápas a zůstalo ve hře o obhajobu celkového prvenství na Euro Hockey Tour. „Spousta hráčů názorně předvedla, jak se bojuje o nominaci na mistrovství. Až z toho mám trochu zamotanou hlavu," líčil trenér.

Hubáček hodinky nenosí, zálusk si na ně dělá Irgl

Reprezentanti si výborným pohybem vynucovali tlak, měli i střeleckou převahu a během 50 vteřin získali dvougólový náskok. „Nepamatuju, že bychom někdy takhle na Finy vlítli a přebruslili je," usmál se Irgl. Aktivitou českého týmu neotřáslo ani snížení soupeře či Koukalem ve 42. minutě neproměněné trestné střílení. Ačkoli si český útočník rozpohyboval Ortia a dokonce ho položil i na led, z úhlu už trefil pouze tyčku.

Odpověď měli domácí i na následné finské vyrovnání, a to už za 76 vteřin. Hubáček se protáhl po levé straně a naservíroval kotouč před branku Irglovi, jenž ho propasíroval do sítě. „Naše lajna si perfektně sedí, snad jsme to ukázali. Pro sebevědomí celého mužstva je výhra docela důležitá," tvrdil autor vítězné branky, jemuž přímo v hledišti fandila i sestra s rodinou.

Za hrdinu byl místní rodák Petr Hubáček, který se po dvou letech vrátil na brněnský led. „Dostal jsem jako nejlepší hráč zápasu hodinky, které ale nenosím, tak nevím, co s nimi," krčil rameny. „Už jsem se na ně díval. Docela se mi líbí, tak musím koukat, kam je položí," řehtal se Irgl.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama