Hlavní obsah

Proti Švédům už bez Tenkráta, chytat bude Salfický

LIBEREC

Jednoho severského protivníka čeští hokejisté po dramatické bitvě udolali, v sobotu se jim do cesty postaví další. Švédská reprezentace svůj úvodní zápas rovněž vyhrála, a tak duel může hodně napovědět o celkovém vítězi Česká pojišťovna cupu. V Liberci se do branky českého týmu postaví Dušan Salfický, místo zraněného Tenkráta bude připraven Skuhravý.

Článek

Švédští hokejisté zdolali v Petrohradu Rusy v dramatickém duelu, vítězství jim zajistil až půl minuty před koncem Hannula. Do Liberce po řadě změn vynucených zraněními či podpisy smluv v NHL přivezl trenér Gustafsson jen trojici borců, kteří na letošním světovém šampionátu ve Vídni vybojovali čtvrté místo.

Jak dopadne sobotní utkání Česko - Švédsko?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Švédská hra je pověstná důslednou defenzívou. "To zůstává, i když trenér Gustafsson po svých svěřencích chce, aby hráli víc dopředu," říká obránce Radek Hamr, jediný hráč z českého výběru působící ve švédské lize. "Bude to pro mě trochu jiné, všechny kluky znám," přiznává bek Färjestadu. Ve švédské nejvyšší soutěži působí s výjimkou útočníka Johanssona všichni reprezentanti tří korunek.

Nováček Skuhravý zřejmě hrát nebude

V pátek má ČP Cup volný den, český tým se odpoledne sešel na hodinový trénink. V Tipsport aréně se objevil i jeden novic v týmu. Karlovarského útočníka Václav Skuhravého musel trenér Alois Hadamczik povolat na místo Tenkráta, jenž si v duelu s Finy zlomil kost v ruce. "Podává dlouhodobě dobré výkony v klubu," vysvětlil svou volbu reprezentační kouč.

Šestadvacetiletého forvarda zastihla pozvánka ve čtvrtek na klubovém setkání se sponzory. "Věděl jsem, že jsem mezi náhradníky, ale pozvánka mě překvapila. Těším se na mezinárodní konfrontaci," vykládá Skuhravý. Dnes na něj zřejmě zbude úloha třináctého útočníka, Hadamczik plánuje útoky poskládat stejně jako v závěru utkání s Finy.

Měnit se nebudou ani přesilovkové formace, v nichž se vedle jednoho beka staví čtyři útočníci. "Nebudu dělat změny hned po prvním zápase," říká Hadamczik, který po duelu s Finy litoval nižší gólové efektivity právě při hře v početní převaze.

Salfický si přeje menší vedro a lepší návštěvu

Druhou změnu provede reprezentační kouč na postu brankáře: Hnilička si odpočine, mezi tyče se postaví Dušan Salfický. Reprezentační branku bude hájit po více než roční pauze, strach má jen z vedra v hale. "Jsem na to hodně zvědavý, dost se potím, budu muset hodně pít. Ale podle předpovědi se má snad trochu ochladit," přeje si Salfický.

Gólman věří, že do liberecké haly dorazí o víkendu větší návštěvy než na duel s Finy. "I když je venku pěkné počasí a v televizi běží reality show," usmívá se Salfický. Zápas Česko - Švédsko se hraje od 18 hodin, od 14 hodin se střetnou hokejisté Finska a Ruska.

Předpokládaná sestava českého týmu:
Salfický - Píša, Hejda, Rachůnek, Philipp, Hamr, Čáslava, Ptáček, Bičánek - Rosa, Divíšek, Bednář - Sivek, Burger, Veselý - J. Hlinka, Grošek, Hlaváč - Marek, Mikeska, Hubáček.

Reklama

Související témata: