Hlavní obsah

Král nemá v plánu Růžičku před MS odvolat: Byl bych za šaška, tvrdí šéf svazu

Praha

Prezident hokejového svazu Tomáš Král neuvažuje o tom, že by odvolával Vladimíra Růžičku z pozice trenéra národního týmu v souvislosti s nařčením kouče z korupčního jednání v době jeho působení ve Slavii. „Kdybych to udělal dva týdny před mistrovstvím světa, byl bych za šaška. Ctím presumpci neviny, i když obecně důvěryhodnost trenéra je asi narušena. Ale stojí za ním tým i svaz," prohlásil Král.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vlevo) a prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

Poněkud nejasnou kauzu rozpoutal Miroslav Palaščák, otec mladého hokejisty, který o víkendu zveřejnil video pořízené skrytou kamerou, kde hovoří s Růžičkou o obnosu půl miliónu korun, jehož smysl není jasný. Zda šlo o dar, půjčku či úplatek za to, aby jeho syn hrál za Slavii. „Cítím, že je tam cílený útok těsně před MS, že si to někdo prostě chtěl vyřídit s Růžičkou a zároveň si to vyřídil s námi všemi," naznačil Král.

„Vladimír Růžička má ale jako trenér reprezentace naši důvěru a hlavně jsme čtrnáct dní před mistrovstvím světa, takže každý kdo rozumně přemýšlí, musí cítit, že není čas ani prostor na unáhlené kroky. Kdybych teď odvolával Růžičku z pozice trenéra, tak bych byl za šaška, vždyť i orgány činné v trestním řízení mají ze zákona třicet dnů na to, aby vedli vyšetřování a rozhodli o tom, jestli bude někdo obviněn z nějakého trestného činu," tvrdí Král, jenž však netají rozčarování z celé situace.

Nálada na bodu mrazu

„Ani v duchu jsem si nepředstavoval, že se objeví něco takového před mistrovstvím světa a děsně mě mrzí, co se stalo a vše, co se kolem děje. Na rovinu přiznám, že mám náladu na bodu mrazu," uvažuje Král, jenž byl teprve o víkendu upozorněný na video, kde se Růžička baví s otcem hráče o penězích.

„Během pár dnů se celá věc rozrostla do obrovských mediálních rozměrů, ale musíme se racionálně podívat na to, že se stalo jen to, že v soukromém klubu předal někdo někomu peníze a z nahrávky je patrné, že Růžička svým typicky zemitým způsobem dává otci najevo, že jeho syn za peníze žádné výhody ve Slavii mít nebude," říká Král, který je sice nyní zaměstnavatelem Růžičky, ale brání se tím, že těžko může mluvit do hospodaření soukromých subjektů.

„Každá strana má svoji verzi a postupně přicházejí na světlo různé důkazy. S Růžičkou jsem mluvil, znám jeho verzi a mám od něj vysvětlení v duchu toho jeho pondělního tiskového prohlášení, které udělal. Slyšel jsem jen, že ty peníze byly určené pro Slavii a měly se zúčtovat, jenže k tomu nedošlo. Zatím jsem ale nezaslechl nic jiného, než by tu Růžičkovu verzi vyvrátilo," říká Král, jenž stojí za trenérem.

Růžička není ekonom

I když má k jeho postupu spoustu výhrad. „Víme, jak se Vláďa Růžička chová a jaké má povědomí o věcech, které nesouvisí s hokejem. Byl to skvělý hráč, je geniální kouč, ale není to žádný ekonom. Taky proto jsem ho zaměstnal jako trenéra národního týmu," tvrdí Král.

„Museli bychom být ze železa, aby se nás to nedotklo. Za Růžičkou ale zřetelně stojí reprezentanti, sami chtěli vystoupit na jeho podporu. Obecně jeho důvěryhodnost sice narušena je, protože byl vždycky za modlu, tohle ho pošpinilo. Věřím, že je schopen tu misi na mistrovství světa i v této situaci zvládnout," řekl na adresu trenéra národního týmu.

„Jsem hodně otrávený a nezastávám se ho, jsem přesvědčený, že měl postupovat jinak. Určitě měl s tím problémem přijít dřív a mohli jsme si s tou situací lépe poradit," naznačil Král s tím, že není schopen učinit závěr, jestli si Růžička vzal peníze do kapsy nebo co se s nimi dělo.

Král: Ctím presumpci neviny

V celé kauze spíš přibývá otázek, věrohodných odpovědí je málo. „Ctím presumpci neviny a neudělal bych žádný razantní krok, dokud bych neměl v ruce výrok soudu o vině. Rozhodně nebudu suplovat vyšetřování profesionálů," řekl Král, jemuž se naopak motivace Palaščáka zdá jasná a nahrávku podle něj pořizoval proto, že ji použije k vydírání.

Celý problém ale může mít hlubší kořeny. „Často se vedou se řeči o tom, že kdo neplatí, nehraje a že mohou v hokeji být jen děti bohatých. Asi neřeknu nic objevného, když připomenu, že český sport je téměř výlučně postavený na sponzorských penězích. Kdo to neví, tak asi přistál z Marsu," rozčiloval se Král.

„A že mezi sponzory jsou rodiče dětí, tak je přirozená věc. Hranice přijatelnosti se pro mě láme tam, když ten, kdo peníze poskytuje, za to považuje nějakou výhodu či službu. Bohužel se v takových vztazích mohou objevit i přání a touhy rodičů, že si koupí místo v týmu," doplnil na adresu poměrů v českém hokeji.

Souhlasíte s rozhodnutím šéfa svazu neodvolat před MS trenéra Růžičku?
Ano
85,4 %
Ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 12472 čtenářů.

Reklama