Hlavní obsah

Čeští hokejisté napoprvé přehráli Finsko 4:1

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Skvělý výkon předvedli čeští hokejisté v přátelském utkání před turnajem Rosno Cup, když v Českých Budějovicích porazili Finsko 4:1. Domácí hráči soupeře od začátku do konce přehrávali, řádil především druhý útok Kudrna-Moravec-Hořava. Jaroslav Kudrna jeden gól dal a na další dva přihrál Hořavovi. Oba soupeři se znovu utkají už ve čtvrtek, tentokrát už v rámci Rosno Cupu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Kudrna (vpravo) oslavuje svou branku proti Finsku.

Článek
Fotogalerie

Hned v úvodu prověřil finského brankáře Bäckströma nadvakrát z levé strany Hořava. Pak to stadionem zašumělo při průniku Tenkráta z pravé strany, ale také Finové byli vidět. V páté minutě dostal skvělou přihrávku do jízdy Tuomainen, ale na Svobodu nevyzrál. Skóre se poprvé měnilo o minutu později, kdy od modré vypálil Ševc, puk odražený od tyčky Bäckström nepokryl, a domácí Šimánek k velké radosti publika nasměroval kotouč do branky.

Hořava se trefil dvakrát

Pořádně Finům zamotala hlavy také přesilová hra českého týmu v polovině první třetiny. Tenkrát nejprve z levého kruhu trefil tyčku, Marek si pak efektně položil Bäckströma, ale bekhendem trefil jen boční síťku. Při stejné početní převaze měl ještě velkou šanci ke skórování Moravec, ale před gólmanem po ideální přihrávce od Hořavy promáchl.

Další velkou šanci měl Šachl, který se po opuštění trestné lavice řítil na Bäckströma, ale ten jeho pokus pravým betonem vyrazil. Přesto si ještě domácí fanoušci přišli na druhou branku. Jen několik vteřin před koncem využil přesilovou hru Hořava, když se nejlíp orientoval ve finském brankovišti.

Dvojnásobnou přesilovku Finové nevyužili

Druhá třetina začala ve stejném duchu jako první - Češi se pustili s velkým elánem do útoku a Finové sledovali, jak jim do branky padá další puk. Už po minutě vybojoval v rohu puk Kudrna, naservíroval jej před branku Hořavovi a ten prostřeli Bäckströma potřetí. Čechy jakoby tříbrankové vedení poněkud ukolébalo, a zaváhali v obraně. Toho v závaru před Svobodou využil Hahl a snížil ve 24. minutě na 3:1.

Čtyřicet vteřin před koncem druhé části se domácí museli bránit ve třech, k už potrestanému Šachlovi si na trestnou lavici musel jít sednout i Ševc. Finové ale na konci druhé části stejně jako na začátku třetí nedokázali vymyslet nic, čím by Svobodu v brance výrazně ohrozili. Naopak udeřili znovu domácí, Bäckström neudržel střelu Rachůnka z prostoru mezi kruhy a odražený puk dokázal za finského gólmana nasměrovat Kudrna.

Často vylučovaný Šachl

Za dvě minuty mohl Kudrna šanci přidat další branku, ale jeho teč střílené přihrávky od Moravce finský gólman s námahou zneškodnil. Bäckström se zaskvěl i vzápětí, když lapačkou vyrazil pohotovou střelu Moravce z bezprostřední blízkosti. Další šance českého týmu pak zabrzdila  nedisciplinovanost Šachla, jenž byl v zápase vyloučen celkem třikrát.

Česko - Finsko 4:1 (2:0, 1:1,
Branky a nahrávky: 6. Šimánek (Ševc), 20. Hořava (Kudrna, Hamr), 22. Hořava (Kudrna), 45. Kudrna (Rachůnek) - 24. Hahl (Tarvainen). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.) - Blümel, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 6:6, navíc Välivaara (Fin.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4927.
ČR: Svoboda - Rachůnek, Blaťák, Ševc, Hejda, Kántor, Hamr, Phillip - Tenkrát, Marek, Hlaváč - Kudrna, D. Moravec, Hořava - Melenovský, Skuhravý, Šachl - Kalla, Hübl, Šimánek. Trenéři: Alois Hadamczik a Ondřej Weissmann.
Finsko: Bäckström - Välivaara, Niemi, Puistola, Mäntylä, Karalahti, Saravo, Malmivaara - Hentunen, Hahl, Tarvainen - Hyvönen, Pirnes, Tuomainen - Salmelainen, Hauhtonen, Luttinen - Valtonen, Männikö, Uhlbäck. Trenéři: Erkka Westerlund a Hannu Virta.

Reklama

Související témata: