Hlavní obsah

Na olympiádě v Turíně by mohli za zraněné naskočit náhradníci

PRAHA

Nahradit až tři zraněné hráče bude zřejmě možné během hokejového turnaje na zimních olympijských hrách v Turíně. "Dostali jsme zprávu od IIHF, že máme počítat s možností pro tři náhradníky, kteří by při lékařsky podloženém zranění mohli být dopsáni během akce na soupisku. Šlo by o velký průlom, který však není definitivně potvrzen," informuje manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Alois Hadamczik bude moci použít v případě zranění náhradníky.

Článek

"V zákulisí se už s využitím náhradníků napevno počítá, ale oficiální zprávu na stole dosud nemám," doplňuje generální sekretář hokejového svazu Martin Urban. "Možnost rozšíření soupisky bychom vítali," připouští trenér Alois Hadamczik, kterému zbývají poslední dny na volbu mužstva.

Náhradníci musí figurovat v širším olympijského seznamu, který v případě Česka obsahuje 66 jmen, a teoreticky by mohli být určeni až čtyřiadvacet hodin před úvodním zápasem. "Já ale nepředpokládám, že by se na ně nevztahoval termín 22. prosince, kdy trenéři musejí uzavřít třiadvacetičlennou soupisku. Spíš bych očekával, že ve čtvrtek nahlásíme 26 jmen, z nichž tři budou pod čarou," uvažuje Urban.

IIHF tlačí na zveřejnění

"Chtěli jsme zvolit metodu zalepené obálky, ale IIHF nás tlačí k tomu, abychom 22. prosince nominaci zveřejnili, takže jména budeme muset oznámit," soudí Hadamczik, který až do 16. ledna, kdy ČOV vyhlásil uzávěrku české nominace na ZOH, může v nominaci změnit pět jmen kvůli zranění nebo z jiného vážného důvodu, který však nikdo nespecifikoval.

Z hráčů působících v Evropě mají podle informací Práva olympijskou šanci brankář Hnilička a obránci Hejda s Rachůnkem. "Hledáme třetího brankáře a defenzívní typ zadáka, takže uvažujete správným směrem, ale může se stát, že vezmeme jen někoho z nich nebo dokonce nikoho," nepřímo potvrzuje kouč, jehož neúspěchy národního týmu, který je po třech dílech evropské hokejové tour až poslední, před vrcholem sezóny v Turíně neznervózňují. "Tam bude hrát úplně jinak složené mužstvo," přiznává Hadamczik, že většina hráčů olympijského výběru bude jednoznačně z NHL.

Reklama

Související témata: