Hlavní obsah

Vůjtek: Napětí mezi mnou a Jandačem panovat nebude, zůstanu kolektivní hráč

Praha

Pouhých 24 hodin před zveřejněním jména Josefa Jandače nového trenéra české hokejové reprezentace od sezóny 2016/17 slyšel aktuální kouč národního týmu Vladimír Vůjtek z úst šéfa svazu Tomáše Krále, jaké řešení předloží výkonnému výboru ke schválení. „Dostalo se mi od něj jasného vysvětlení a nemám důvod být nějak naštvaný. Vzal jsem pozici kouče na rok a svou práci odvedu. Další sezóna už je nadstavba a tu jsem neřešil," řekl Právu 68letý trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Vůjtek.

Článek

Není vám ale přece jen líto, že výkonný výbor hokejového svazu určil trenéra národního týmu od příští sezóny, aniž jste vy dostal prostor předvést se při vrcholu letošní sezóny, kterým bude květnové mistrovství světa v Rusku?

Já podepsal smlouvu jako reprezentační kouč jen na sezónu 2015/16 a všichni vědí, v jaké to bylo loni v červnu situaci. Růžička pod tlakem rezignoval a já to bral tak, že překlenu ten nejbližší rok. Nechtěl jsem se ani vázat na delší dobu a tak nějak se v podstatě celou dobu počítalo, že to po mně převezme právě někdo z mého realizačního týmu.

Jak teď ale budete vycházet s Josefem Jandačem, když s předstihem víte, že vás nahradí?

Nevidím důvod k tomu, aby mezi námi panovalo nějaké napětí. Jsme oba profesionálové, parťáci a určitě se domluvíme. Naše role jsou jasně dané a už jsme si s Pepou řekli, že budeme pokračovat dál jako doteď. Děláme na společné věci a já jsem vždycky byl a zůstanu kolektivní hráč.

Jandač naznačil, že první část nominace na Světový pohár, která se musí zveřejnit do 1. března, budete skládat společně?

Už jsme o tom spolu mluvili a dávali si dohromady nějaký seznam. Snad neprozradím nic tajného, když řeknu, že jsme se shodli na čtrnácti ze šestnácti povinných jmen.

Další dva vaši asistenti, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček, se chystají na inspekci do NHL. Budou sledovat hráče pro vás směrem k mistrovství světa, nebo dostanou i pokyny od Jandače s ohledem na Světový pohár?

Souvisí to jedno s druhým, to bych neodděloval. Je potřeba kluky v zámoří vidět a mluvit s nimi o jejich možnostech, zájmech a chuti reprezentovat. Se Světovým pohárem to bude možná trochu jednodušší, jde vlastně o turnaj NHL a její všichni hráči se tam budou chtít ukázat a určitě si nebudou chtít kazit kredit nějakými zbytečnými omluvenkami.

Vy teď ale řešíte spíš, jaké hráče vybrat pro únorové zápasy evropské hokejové tour s Ruskem v Třinci a v Ostravě, je to tak?

Jasně, mám domluvu se všemi třemi asistenty, že se příští týden potkáme. Sedneme si na to, abychom si ještě před nominací na ta dvě utkání postavili nějaký širší výběr, který ale určitě vyjde z toho výběru, který v Moskvě vyhrál Channel 1 Cup.

Šéf hokejového svazu Král naznačuje, že pokud byste měl zájem i po mistrovství světa zůstat v realizačním týmu, byl by takové variantě nakloněný. Co si o tom myslíte?

Teď nad něčím takovým skutečně nepřemýšlím. Rozhodne mistrovství světa, jako dopadneme a jestli by vůbec o to byl zájem.

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko