Hlavní obsah

Nadšení a hrdost. Osm týmů touží uspět na Světovém poháru

Praha/Toronto

Výjimečná hokejová show se blíží. Osm týmů se představí na Světovém poháru od 17. září v Torontu. Osm mužstev, které se budou chtít světu ukázat. Český národní tým se sejde v neděli, kdy začne přípravu na turnaj, který se vrací na scénu po dvanácti letech. Největší hokejové hvězdy a naděje rozehrají tuto sezónu v Kanadě. Rusko, Česko, Švédsko, Finsko, Kanada, USA, Tým Evropy a výběr Severní Ameriky. "Každý hokejový fanoušek se chce dívat na svou zemi a své hráče, stejně jako na olympijských hrách, a skutečnost, že to bude v Torontu, je ještě lepší," cituje nhl.com českého útočníka Pavel Zachu z New Jersey.

Foto: www.cslh.cz

David Krejčí (vlevo) a Tomáš Plekanec v dresech české hokejové reprezentace pro Světový pohár.

Článek

Odlišné pocity zažijí hráči z Týmu Evropy. Ten se skládá z hokejistů evropských zemí s výjimkou Finska, Ruska, Švédska a České republiky. Tyto země mají svůj vlastní tým a vstoupí do turnaje, který začíná 17. září a končí 1. října v Air Canada Centrum v Torontu.

„Tým Evropy může zasáhnout místa, kde hokej není tak dobře známý, kde lidé nejsou tolik obeznámeni s tímto sportem, takže to bude šance ukázat se, a to je dobře," myslí si Thatcher Demko z Vancouveru.

„Miluji tento koncept, kdykoli jde o mezinárodní zápasy, jsem nadšený. Jsem velmi hrdý na to, že jsem občanem USA. Měl jsem dost štěstí, že jsem reprezentoval svoji zemi, neberu to jako samozřejmost. Jsem nadšený z tohoto typu turnaje, je to úžasné pro NHL," dodal Demko.

Velkým favoritem bude Kanada

Velkým favoritem bude mužstvo Kanady, na opačné straně v zámoří vidí tým, který vede Josef Jandač. Svoji sílu a dravost bude chtít ukázat tým Severní Ameriky. "Nadšeně to sleduji a myslím, že tým Severní Ameriky je na tom docela dobře. Mají spoustu rychlých kluků," věří mladíkům Zach Werenski z Columbusu.

„Všechno to jsou neuvěřitelné týmy, takže kdo ví, kdo bude na vrcholu, ale tým Severní Ameriky bude skvělý," věří Werenski týmu, který je možné složit z hráčů věku 23 let a mladších k 1. říjnu. A to z Kanady a Spojených států.

Zájem o zápasy i ve dvě ráno

Český tým se sejde v neděli v hotelu Hilton, od pondělí bude trénovat. Ve čtvrtek ho poté čeká přípravný zápas v Rusku, v sobotu odehraje utkání se stejným výběrem v Praze a v neděli odletí k další přípravě do zámoří.

„Každý hokejový fanoušek se chce dívat na svou zemi a své hráče, stejně jako na olympijských hrách, a skutečnost, že to bude v Torontu, je ještě lepší. Pro hráče je skvělé, že absolvují tento typ turnaje před začátkem sezóny. Když jsem byl v Česku, hodně se tam mluvilo o Světovém poháru. I když budou zápasy ve dvě hodiny ráno, každý je bude sledovat," věří Zacha.

Reklama

Související témata: