Hlavní obsah

Rodí se nový Jágr či Hašek? Hokejové Nagano 2038 spuštěno

Jarmila Bastlová, likSport.cz

Bude nové, slavné a opojné Nagano? Český hokejový svaz se mu snaží přiblížit. Odstartoval projekt „Pojď hrát hokej.“ Cílem je „Nagano 2038,“ tedy 40 let po historickém olympijském úspěchu z roku 1998. Dnešní děti mohou být za pár let reprezentanty. „Heslo je to hezké, všichni bychom chtěli, aby se Nagano opakovalo. Děti, které dnes v pěti, šesti letech přichází, by mohly být za osmnáct let novými špičkovými hráči,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

Nagano 2038, je šance po 40 letech?Video: Sport.cz

 
Článek

Kanada má základnu, která dosahuje 400 000 dětí, Česko ji má téměř dvacetkrát menší. Čím větší možnost výběru, tím lepší šance na úspěch. „Pokles proti devadesátým letům se podařilo zastavit," je s tímto faktem spokojený Král.

„Hokej to má těžké proti ostatním sportům, velkým konkurentem je florbal. Tam vidím velký potencionální počet hráčů, kteří se pro hokej nerozhodnou. Hokej je náročnější. Částečně to je i pohodlnost," myslí si Michal Broš, bývalý reprezentant a současný hokejový trenér dětí.

Rodiče chtějí své Jágry

Podpora svazu, Ministerstva školství, zájem dětí a rodiče. Propojení, které by mělo v ideálním případě fungovat. Komunikovat s rodiči, kteří mají někdy nereálné představy, je nezbytně nutné.

„To je jeden z mých základních bodů, snažím se o komunikaci, kudy chodím. Rodiče spoustu věcí nechtějí chápat, ale bez 100% jejich zapojení to nejde. Komunikace je základ, více nadhledu, zamyslet se. Rodiče už v přípravce někdy doufají, že bude nový Jarda Jágr, ale v té době to má být hlavně zábava," upozorňuje Broš.

V první vlně projektu „Pojď hrát hokej" se zapojilo 25 klubů, ve druhé už zájem přesáhne stovku, do akce se vloží 136 klubů. Bude mezi nimi nový Jágr, Hašek?

Reklama

Související témata: