Hlavní obsah

Přichází čas synů slavných otců! V reprezentaci je opět Růžička

Praha

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač zařadil do nominace pro Švédské hry, třetí turnaj seriálu Euro Hockey Tour, které se uskuteční příští týden v Göteborgu, tři nováčky. Jsou jimi vítkovický obránce Lukáš Klok a útočníci Petr Jelínek z Liberce s Vladimírem Růžičkou mladším z Chomutova.

Nominace na Švédské hokejové hryVideo: Sport.cz

 
Článek

Dvaatřicetiletý Jelínek i o pět let mladší Růžička tak navazují na své otce, kteří dres národního týmu v minulosti rovněž oblékali. Vladimír Růžička starší je olympijským šampiónem z Nagana a mistrem světa z roku 1985, jako kouč navíc reprezentaci dovedl k dvěma titulům mistrů světa (2005 a 2010). Tomáš Jelínek zase získal tři bronzové medaile ze světových šampionátů a třetí byl i na olympiádě v roce 1992 v Albertville.

Na centry Petra Jelínka a Růžičku mladšího se nyní dostalo i proto, že jiní střední útočníci, kteří figurovali v Jandačových plánech, nejsou zdravotně zcela fit. Ať už jde o Vladimíra Sobotku z Omsku, Romana Červenku z Fribourgu či litvínovského Robina Hanzla. Tomáš Filippi z Magnitogorsku zase v nejbližších dnech očekává přírůstek do rodiny.

„Proto chceme vidět další hráče, kteří podle nás mají parametry pro mezinárodní hokej. Jelínek hraje klíčovou roli v Liberci, který poslední dvě sezóny dominuje extralize. Je to typ zarputilého hráče, který nám na posledním turnaji v Rusku chyběl. Vláďa Růžička se mi taky moc líbí, pro Chomutov je nesmírně důležitý a teď přichází čas, aby se ukázal i v národním týmu," vysvětluje Jandač svou volbu.

V Jandačově výběru aktuálně figurují dva brankáři, osm obránců a dvanáct útočníků. „Nechali jsme si ještě nějaké okénko, jednoho nebo dva hráče ještě určitě donominujeme. V případě omluvenek kvůli zraněním bychom museli dodatečně povolat více jmen," prohlásil Jandač.

Má zájem i o sparťany

V sestavě se zatím neobjevuje žádný hráč ze Sparty, která v témže týdnu odehraje rovněž v Göteborgu finále Ligy mistrů proti Frölundě. „Je to parádní výsledek českého hokeje, proto jsme je zatím nebrali. Pakliže se ale nezraní, mám zájem o útočníky Řepíka s Vránou. Vrána podává výborné výkony, Řepík nabírá po zranění formu a v poslední době hraje pořád lépe a lépe," tvrdí Jandač s tím, že oba by případně za národní tým nastoupili až ve víkendových zápasech.

Poprvé v sezóně se do národního týmu zařadí brankář Jakub Kovář z Čerepovce, obránce Jan Kolář z Chabarovsku a Lukáš Kašpar z Dynama Moskva. Kapitánem bude útočník Magnitogorsku Jan Kovář. Jandač však nemohl vzít všechny hráče, po kterých toužil. „Už z minulých turnajů vím, že kluby, které budou ve svých soutěžích v play off, tlačí na hráče, aby před vyřazovacími boji na nároďák nejezdili. Aby byli zdraví, čerství a odpočatí," posteskl si Jandač.

Některé zkušené a národním týmem prověřené hokejisty zase nebral s tím, že se na ně obrátí až před mistrovstvím světa. „Jenom škoda, že se zranil Jirka Sekáč, který měl smůlu už na předchozích dvou turnajích. A zájem jsem měl i o Kubu Nakládala, jeho žena ale bude rodit," řekl Jandač.

Česká reprezentace vstoupí do Švédských her příští čtvrtek v Göteborgu zápasem s domácím výběrem Tří korunek, v sobotu ji čeká Finsko a o den později turnaj zakončí proti Rusku.

Nominace českých hokejistů na Švédské hry:
Brankáři:
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Jakub Kovář (Čerepovec/KHL)
Obránci:
Radim Šimek
Ondřej Vitásek (oba Liberec)
Tomáš Dvořák (Karlovy Vary)
Lukáš Klok (Vítkovice)
Jan Rutta (Chomutov)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Adam Polášek (Novosibirsk/KHL)
Útočníci:
Tomáš Hyka
Radan Lenc (oba Mladá Boleslav)
David Kämpf
Vladimír Růžička mladší (oba Chomutov)
Petr Holík (Zlín)
Petr Jelínek (Liberec)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Michal Birner (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Lukáš Kašpar (Dynamo Moskva/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Reklama

Související témata: