Hlavní obsah

Francouz chytal skvěle a má blízko k nominaci na MS, přiznal trenér Jandač

Göteborg

Česká hokejová reprezentace vyhrála na Švédských hrách stejně jako na prosincovém turnaji Channel One Cup jediný zápas. Trenér Josef Jandač neskývá, že mu turnaj ukázal mnoho pozitivních momentů, ale také výpadků, včetně úvodního nepovedeného souboje proti domácím Švédům. Celkově ale akce trenérům napověděla ohledně sestavy pro mistrovství světa, které se bude hrát ve Francii a Německu.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Brankář Pavel Francouz byl velkou oporou české reprezentace na Švédských hokejových hrách a řekl si tím výrazně o nominaci na letošní mistrovství světa.

Článek

Švédské hry v Göteborgu byly posledním turnajem Euro Hockey Tour s přívlastkem testovací. "Zase nám to tady samozřejmě něco naznačilo. Každá účast hráče něco odhalí. Jsou to velice těžké zápasy a ukáže to přednosti i nedostatky. Zanalyzujeme si to. Nechci tady teď jmenovat, kdo má na mistrovství světa blíž a kdo dál. Zase ale máme směrem k závěru sezóny jasněji," řekl Jandač při hodnocení turnaje.

Přesto byl u jednoho jména konkrétní. Pavel Francouz odchytal větší porci minut, než se původně čekalo. A chytal skvěle. "Pavel byl jedním z našich nejlepších hráčů, ne-li tím úplně nejlepším. I proti Rusům nás držel a dal nám šanci zápas vyhrát. Určitě udělal velký krok směrem k mistrovství světa a o nominaci si výrazně řekl. Navíc podává stabilní výkony v lize a už loni na mistrovství světa jako nováček zachytal dobře. Jsme rádi, že se mu daří. I tady to potvrdil," ocenil Jandač oporu Čeljabinsku v KHL.

Rozhodl konec druhé třetiny, myslí si kouč

Ani Francouzova snaha však nestačila, aby český tým proti Rusům na třetí pokus v sezóně EHT zabodoval. Zápas prohrál 2:4. "Problém byl za stavu 2:1 pro nás, kdy jsme měli čtyři minuty do konce druhé třetiny a gól na 2:2 jsme jim darovali chybnou rozehrávkou; to byl laciný gól. Tu třetinu jsme měli dohrát na 2:1 a pak do té třetí by se nám šlo jinak," věřil Jandač.

"Když už to ale bylo 2:2, tak jsme měli na konci druhé třetiny přesilovku a místo toho, abychom my v té přesilovce něco udělali, nabídli jsme Rusům hned několik samostatných nájezdů," poukázal Jandač na okamžiky, při nichž jeho svěřenci vypadli z role.

Tam se z jeho pohledu utkání rozhodovalo. "Šlo o moment, kdy se zápas láme a nepřeklopíte to na svou stranu. Pavel Francouz nás držel a dal nám šanci do poslední třetiny, v níž to bylo o tom, že kdo dá gól, tak vyhraje. A my jsme pak špatně sehráli oslabení. To byly ty misky vah. Rusové však byli živí, hodně bruslí a jsou silní v soubojích. Myslím, že jsme neměli tu plošnou převahu, v tom nás předčili," uznal Jandač kvalitu mladého ruského výběru, který Švédské hry ovládl bez ztráty bodu.

Oslabeni jsou problém, přesilovky byly lepší

Právě hra v oslabení se na turnaji ukázala možná nejpalčivějším problémem. "Nebylo to tady v tomto směru úplně ono. A tím neubráněným oslabením se to pak naklopilo pro Rusy. Uhrát to momentum zápasu ve druhé třetině, dalo se to utkání asi zvládnout. I když si myslím, že Rusové byli lepší. Na vyložené šance nás jasně předčili. A dokázali si v nich poradit," podotkl Jandač.

Naopak se mu vcelku zamlouvala hra v početní výhodě. "Přesilovky jsme hráli docela dobře. Takže se nám to otočilo oproti minulému turnaji, kdy byly horší přesilovky a lepší oslabení. Určitě nemůžu upřít hráčům nasazení a bojovnost, ale v určitých momentech nám možná chyběla taková ta hokejovost. A také jsme dělali chyby. Směrem dozadu jsme na naší polovině udělali dost, podobně jako ve čtvrtek se Švédy. Zápas s Finy nám mezitím extrémně vyšel," konstatoval Jandač.

Reprezentační kempy začnou ve druhé půlce března

Věří, že rezervy se bude dařit s blížícím se šampionátem v co možná největší míře odstraňovat. "Nám vždy ten daný turnaj vyšel v něčem. Nelze se zaměřit jen na jednu věc. Abychom turnaj mohli vyhrát, musí tam být součinnost všech věcí, tedy oslabení i přesilovky, samozřejmě hra pět na pět," uvedl Jandač.

Tréninkové kempy plánuje začít od 20. března. "To budeme svolávat hráče, kteří budou volní ze soutěží a vypadnou, nebo kluky, co skončí už na konci února a budou mít chvilku volno a třeba si zajedou i někam na dovolenou vyčistit hlavu. Pak se zapojí zpět do přípravy. Pochopitelně začneme i kontaktovat hráče v Americe," nastínil Jandač.

Reklama