Hlavní obsah

Kanada - Česko 7:2Snový úvod, jenže nakonec debakl! Kanada vyučovala, skončí čekání na medaili proti USA?

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Zadina 0 : 1
16. Steel 1 : 1
19. Batherson 2 : 1
28. Batherson 3 : 1
30. Comtois 4 : 1
33. Kyrou 5 : 1
37. Batherson 6 : 1
46. Katchouk 7 : 1
51. Zadina 7 : 2
Záznam online reportáže

Buffalo/Praha
Aktualizováno

Přes deset minut se zdálo, že by to i proti největšímu favoritovi mohlo jít, čeští hokejisté totiž v semifinále juniorského MS po gólu Zadiny zaslouženě vedli, jenže pak Kanada ukázala svou obrovskou sílu. Jako v průběhu celého turnaje si pomohla přesilovkami, využila první tři, a od té doby si už s výběrem trenéra Filipa Pešána dělala, co chtěla. Češi nakonec utržili debakl 2:7, i přesto stále můžou ukončit dlouhé čekání na medaili ze šampionátu dvacítek. Naposledy se jí dočkali před třinácti lety, když v Grand Forks brali bronz. Právě o ten si v pátek od 22:00 SEČ zahrají v Buffalu proti domácím USA. Kanadu čeká v bitvě o zlato Švédsko.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Kanadský forvard Drake Batherson po jednom ze svých tří gólů do sítě Josefa Kořenáře. Vlevo obránce českého týmu Jakub Galvas.

Článek
Fotogalerie

Hlavně nebýt bázliví, neboť jak z nás Kanada vycítí strach, přejede nás. Zejména tohle kladl na srdce kouč Pešán svým svěřencům před bitvou s Kanadou, které před turnajem v neúplné sestavě Češi podlehli 0:9. A ti ho od začátku semifinále vyslyšeli. Český tým se totiž velkého favorita celého turnaje nejenže nezalekl, navíc byl v úvodních minutách díky výbornému pohybu mnohem nebezpečnější.

V 6. minutě byl za svou snahu odměněn, když Nečas posunul kotouč k Zadinovi, ten se v pravém kruhu elegantní stahovačkou zbavil obránce, aby pak přesnou střelou pod horní tyčku překonal gólmana Harta, čímž zaznamenal už šestou trefu na turnaji. Výběr Javorového listu byl jako opařený a jen centimetry dělily Čechy od dvoubrankového náskoku, protože Nečas při první početní výhodě zápasu netrefil před prázdnou klecí skákavý puk ideálně a ten skončil na břevně.

Kanada se vůbec nemohla dostat ke své hře, za první desetiminutovku vypálila na brankáře Kořenáře jen dvě střely... Jenže pak Kaut vyhodil kotouč mimo hrací plochu a favorit ukázal, jak mocnou zbraní jsou jeho přesilové hry. Kořenář sice svůj tým v oslabení nejprve dvěma zákroky podržel, proti ráně Steela do odkryté klece však neměl sebemenší nárok.

Zadinovo selhání zápas lámalo

Šlo již o jedenáctý kanadský gól z dvaceti přesilovek na turnaji a svou sílu v nich ukázali o tři minuty později znovu. Michnáč se totiž provinil zbytečným faulem v útočné třetině a jeho prohřešek potrestal parádní tečí ze vzduchu Batherson a otočil skóre.

Ovšem i Pešánova družina ukazovala, že ne náhodou měla před semifinále úspěšnost přesilovek na rovných padesáti procentech. Zejména první útočná řada v čele s Nečasem a Zadinou při trestu Katchouka měla řadu nadějných možností, konkrétně autor první české branky doslova stoprocentní, jenže zcela prázdnou bránu trestuhodně minul.

A právě tento moment jakoby celý duel zlomil. Šalda sice o chvíli později na brankové čáře zabránil třetímu kanadskému gólu, pak ale po odpískání nesmyslně fauloval a Javorový list i třetí přesilovku v zápase zužitkoval - opět díky Bathersonově sklepnutému nahození od modré čáry. Ani ne o dvě minuty později navíc Comtois nepohrdl přesným pasem od zadního mantinelu a zvýšil už na 4:1.

Zmatkující obrana, konec Kořenářovým mukám

Byl to definitivní políček, opařený český tým v té době vůbec nestíhal, vlastně jen přihlížel souhrám Kanady, která už naopak hrála s obrovským klidem a velkým sebevědomím. To česká defenzíva zmatkovala, nebohý Kořenář byl vydán napospas kanadskému hurikánu, který hrozil několikrát za minutu.

Vedl si sice velmi zdatně, řadu šancí totiž pochytal, jenže proti osamocenému Kyrouovi byl bez šance, a když pak ve 37. minutě dokonal Batherson hattrick, rozhodl se Pešán radši Kořenáře ušetřit dalším mukám a poslal mezi tři tyče Škarka. Ani on ale zápas bez inkasované branky nedochytal, neboť po necelých devíti minutách pobytu na ledě ho dělovkou překonal Katchouk.

Alespoň kosmetickou úpravu výsledku pak dal svým druhým gólem nejlepším český hráč zápasu Zadina, jenž dorážkou střely Budíka zaznamenal už sedmý zásah na turnaji v Buffalu a dělí se tak o vedení v tabulce střelců s Bathersonem a Američanem Bellowsem. Alespoň sebemenší vzpruha před páteční bitvou o bronz se Spojenými státy, která může ukončit 13leté české čekání na placku z juniorských šampionátů...

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu - semifinále:
Česko - Kanada 2:7 (1:2, 0:4, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. F. Zadina (Nečas, Michnáč), 51. F. Zadina (Budík) - 16. Steel (Clague, Kyrou), 19. Batherson (Makar, R. Thomas), 28. Batherson (Makar, Bean), 30. Comtois (B. Howden, Formenton), 33. Kyrou (Steel, Dubé), 37. Batherson (McLeod), 46. Katchouk (Raddysh, Thomas). Rozhodčí: Schukies (Něm.), Tufts (USA) - Hagerström (Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:3. Diváci: 6941.
Česko: Kořenář (37. Škarek) - Hájek, Budík, Hrdinka, J. Galvas, Šalda, Vála, F. Král - M. Kaut, K. Reichel, M. Zachar - F. Zadina, Nečas, Michnáč - Kurovský, Chytil, R. Pavlík - Kodýtek, Hrabík, Lauko - od 37. navíc Safin. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.
Kanada: Hart - Timmins, Mete, Fabbro, Clague, Bean, Makar, C. Foote - Dubé, Steel, Kyrou - Katchouk, Raddysh, R. Thomas - Comtois, Howden, Formenton - Steenbergen, Batherson, McLeod - Gadjovich. Trenéři: Dominique Ducharme, Tim Hunter a Trevor Letowski.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.18      22 : 00 Buffalo
    Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    8 : 2
  • 02.01.18      18 : 00 Buffalo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    4 : 3
    po sam. nájezdech
  • 03.01.18      00 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Slovensko Slovensko
    3 : 2
  • 03.01.18      02 : 00 Buffalo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    4 : 2
  • Semifinále

  • 05.01.18      02 : 00 Buffalo
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    7 : 2
  • 04.01.18      22 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    4 : 2
  • Finále

  • 06.01.18      02 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Kanada Kanada
    1 : 3
  • 05.01.18      22 : 00 Buffalo O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    9 : 3