Hlavní obsah

Konec snu! Sáblíkovou na start v Riu nepustí

Rio de Janeiro

Sen Martiny Sáblíkové o startu na letních olympijských hrách v Riu je definitivně zničen. Sportovní arbitráž CAS při zkráceném řízení přímo v dějišti her zamítla požadavek, aby trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení byla zařazena dodatečně na startovní listinu.

Foto: Sport.cz

Martina Sáblíková při přípravě v Riu.

Článek
Fotogalerie

„Převažuje ve mně obrovské zklamání. Do poslední chvíle jsem doufala, že dostanu šanci startovat," prohlásila Martina Sáblíková v Riu. Do Brazílie dorazila už před deseti dny a připravovala dvě stě kilometrů od dějiště her na start v olympijském závodě, byť žádnou jistotu neměla. Teď už ano.

Snem o účasti na letních hrách žila devětadvacetiletá reprezentantka několik sezón. Minulý rok při cyklistickém mistrovství světa v americkém Richmondu obsadila při časovce dvanáctou příčku, což mělo v redukovaném pořadí stačit na jistotu startu v olympijské časovce.

Jenže podle výkladu pravidel se závodnice musí kvalifikovat i do hromadného závodu. Český olympijský výbor se u arbitráže snažil vymoci místo prostřednictvím žaloby na sporný výklad kvalifikačních pravidel Mezinárodní cyklistické unie pro olympijské hry v Riu.

Spor o interpretaci

V pondělí dopoledne brazilského času Sáblíková absolvovala s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem a právníkem Martinem Maisnerem jednání před tříčlenným rozhodcovským sborem. Základním argumentem bylo, že Sáblíková dosáhla času, jímž se na olympijské hry kvalifikovala. Ovšem vzhledem ke složitým a nesrozumitelným pravidlům, která se dala vykládat různě, ji UCI na startovní listinu časovky nezařadila.

„Spor je v interpretaci pravidel. My jsme říkali, že výklad Mezinárodní cyklistické federace není jediný možný a jediný správný. A pokud je pravidlo nejasné, musí být vykládáno ve prospěch sportovce. Proto jsme chtěli, aby UCI přidala jedno místo v časovce," uvedl Jan Šťovíček, předseda Legislativní rady ČOV, který se svým týmem žalobu připravoval.

„Cyklistická kvalifikační pravidla jsou nesmírně složitá a jsou v nich díry. Některá pravidla jdou smyslem proti sobě. V tomto případě neumožnila UCI startovat kvůli byrokratickým obstrukcím někomu, kdo se výkonem objektivně kvalifikoval," řekl Martin Maisner.

Sáblíková ještě v pondělí odpoledne absolvovala trénink v Riu, aby byla případně na start připravená. Teď má volný program. „Musím Martinu nesmírně ocenit. Je znát, proč je trojnásobnou olympijskou vítězkou a proč podává tak vynikající výkony v rychlobruslení i v cyklistice. Nevzdala se, překousla spoustu nepříjemností a rozhodla se bojovat do posledních sil, i když byla v hodně těžké situaci. Ukazuje všem, že dokud je naděje, má smysl bojovat ve sportu i v životě. Bez ohledu na to, že v tomto případě neskončil boj vítězstvím," řekl Kejval.

Česko tak při boji s chronometrem v ženském závodě zastoupení mít nebude. Do mužské časovky nastoupí Leopold König a Jan Bárta.

Chronologie kauzy ohledně startu Martiny Sáblíkové v časovce:
22. září 2015 - Martina Sáblíková obsadila na MS v silniční cyklistice v Richmondu dvanácté místo v časovce a předpokládalo se, že v redukovaném pořadí vybojovala kvalifikační místo pro účast na OH v Riu de Janeiro.
2. června 2016 - Česká republika chyběla v oficiální listině UCI, v němž bylo rozděleno 25 míst pro časovku. Domácí cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.
3. června - Případu se ujal odborník na sportovní právo Jan Šťovíček, který je zároveň předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru. Ten oznámil, že pravidla UCI považuje za nejednoznačná.
21. června - UCI i po rozdělení nevyužitých míst nezařadila Sáblíkovou do startovní listiny olympijské časovky.
1. července - Prezident Miloš Zeman napsal dopis předsedovi MOV Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu pro Sáblíkovou. Již dříve se za trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení postavily sportovní legendy Věra Čáslavská, Dana Zátopková či Jiří Daler.
15. července - UCI zamítla návrh české strany na zkrácené řízení v kauze Sáblíkové.
30. července - Sáblíková i se svým týmem odletěla do Brazílie. Protože neměla olympijskou akreditaci, nemohla být ubytovaná s ostatními sportovci a nemohla ani trénovat na trati závodu.
6. srpna - Tým v čele se Šťovíčkem podal žalobu ke zvláštnímu panelu Mezinárodní sportovní arbitráže CAS v Riu.
9. srpna - CAS zamítl žalobu českého týmu, Sáblíková středeční časovku nepojede.

Reklama

Související témata: