Hlavní obsah

USA - Srbsko 96:66Američané byli k nezastavení i ve finále, olympijský turnaj vyhráli popatnácté

Aktualizováno

Američtí basketbalisté podle očekávání obhájili zlaté medaile na olympijských hrách. Na turnaji v Riu de Janeiro ve finále porazili Srbsko 96:66 a vyhráli tak všech osm svých zápasů. Na hrách triumfovali už popatnácté z osmnácti možností.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Zleva američtí basketbalisté Jimmy Butler, Kevin Durant a Deandre Jordan po vítězství ve finále.

Článek
Fotogalerie

Srbové, který se do Ria dostali z kvalifikace na úkor českých reprezentantů, se utkali s hvězdami z NBA už v základní skupině a po velmi dobrém výkonu prohráli jen o tři body. Ve finále však Američané předváděli možná nejlepší výkon na turnaji a od druhé čtvrtiny nebylo o vítězi pochyb. A to i přesto, že v Riu postrádali několik hvězd NBA v čele s LeBronem Jamesem a Stephenem Currym.

Srbsko se drželo ve hře do stavu 20:28, pak Američané zazářili v útoku a na poločasovou přestávku už šli s náskokem 23 bodů. Dařilo se zejména čtyřnásobnému nejlepšímu střelci NBA Kevinu Durantovi, který dal jen za poločas 24 ze svých 30 bodů.

Ve třetí čtvrtině pak Američané zdecimované Srby definitivně dorazili. Rychlou hrou odskočili až na 41 bodů a pak si mohli dovolit v závěru prostřídat a polevit.

Vedle Duranta byl důležitou postavou finále také DeMarcus Cousins, který za 17 minut hry posbíral 13 bodů a 15 doskoků a spolu s DeAndrem Jordanem zcela vymazal srbské pivoty. Američané soupeře na doskoku přeskákali 54:33.

Loučení Carmela Anthonyho

Finále bylo posledním reprezentačním zápasem pro Carmela Anthonyho, který získal už čtvrtou olympijskou medaili a stal se nejúspěšnějším basketbalistou v historii olympijských her.

"Tohle je pro mě konec. A nádherný konec. Mám velkou radost z další medaile a mám radost i za kluky, kteří něco takového zažili poprvé," řekl po utkání dojatý Anthony. "Přes všechno, co se v naší zemi děje, jsme tu byli jedna velká parta. Reprezentovat svou zemi je to největší, co lze. Zvláště na největším jevišti," dodal s narážkou na rasové problémy v USA.

Končí také trenér Mike Krzyzewski, který s týmem USA vyhrál tři poslední olympiády a na reprezentační lavičce má bilanci 88 výher a jedinou prohru ze semifinále mistrovství světa 2006 s Řeckem.

Austrálii unikla šance

Bronz vybojovali Španělé, kteří tak získali na třetích olympijských hrách po sobě medaili a celkově vybojovali už čtvrtý cenný kov pod pěti kruhy. Ke třem stříbrům přidali v Riu de Janeiro bronz po těsné výhře 89:88 nad Austrálií, které unikla šance na první medaili v historii.

Španělé byli v duelu o třetí místo dlouho lepším týmem a ve druhé čtvrtině vedli už o 12 bodů. Austrálii se navíc brzo vyfauloval klíčový pivot Andrew Bogut. Jenže Patty Mills s Davidem Andersenem dokázali vrátit Austrálii do hry a ve druhé půli se hrál skvělý zápas z obou stran.

Soupeři se neustále přetahovali o vedení. Španělé se opírali zejména o svou hvězdu Paua Gasola, který byl s 31 body nejlepším střelcem utkání. Australané dokázali vždy odpovědět zejména díky třicetibodovému Millsovi.

Rozhodovalo se až v koncovce. Gasol poslal půl minuty před koncem Španělsko do jednobodového vedení trestnými hody. Devět vteřin před sirénou však skóre otočil střelou přes hlavu Aron Baynes. Rozhodl až na druhé straně Sergio Rodríguez, po jehož neúspěšném nájezdu sudí odpískali sporný faul a Španěl proměnil dva trestné hody. Australané poslední akci nezvládli a ani nevystřelili.

"Bojovali jsme o medaili opravdu tvrdě. Opravdu jsme chtěli končit úspěchem. Čtvrté místo je totiž to nejhorší. Ale i tak si myslím, že naše generace by si zasloužila ještě lepší než bronzovou medaili. I tak jsme ale hrozně šťastní," řekl španělský rozehrávač Ricky Rubio.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Basketbal - muži:
Finále:
USA - Srbsko 96:66 (19:15, 52:29, 79:43)
Nejvíce bodů: Durant 30, Cousins 13,, Thompson 12, George 9 - Nedovič 14, Mačvan 11, Teodosič 9.
O 3. místo:
Španělsko - Austrálie 89:88 (23:17, 40:38, 67:64)
Nejvíce bodů: Gasol 31, Mirotič 14, Rodríguez 11, Fernández 10 - Mills 30, Andersen 15, Broekhoff 13, Motum 12.
Další pořadí:
5. Chorvatsko
6. Francie
7. Litva
8. Argentina

Reklama