Hlavní obsah

Cítíme se zlatě, juchali Štěpánek s Hradeckou. Přitom v Riu málem vůbec nehráli

Rio

Bleskový bronz! Pouhých devětatřicet hodin potřebovali Radek Štěpánek a Lucie Hradecká, aby vybojovali v Riu olympijskou medaili z tenisového turnaje smíšených párů, do něhož se dostali na poslední chvíli. Slaví po nedělním vítězství nad indickým párem Mirzaová, Bopanna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Radek Štěpánek a Lucie Hradecká během bojů o bronz na olympiádě v Riu.

Článek
Fotogalerie

Štěpánek a Hradecká oslavovali v Českém domě

V Riu nastala doba bronzová

„Vůbec jsem nevěřil, že se do turnaje dostanou. Vzali je vlastně na poslední chvíli. A teď jsme společně brečeli nad jejich úspěchem," kroutil hlavou nevěřícně Petr Pála, vedoucí české tenisové výpravy v Riu, když pod ním na dvorci Štěpánek s Hradeckou juchali v euforii.

Český pár byl původně pod čarou vybraných dvojic. Nakonec se do osudí dostal. Zápas 1. kola nehrál, protože Španělé bitvu vzdali kvůli únavě Nadala. Ke čtvrtfinále pak české duo nastupovalo v bizarním prostředí třicet minut před páteční půlnocí brazilského času na kurtu, kam organizátoři naháněli kameramany z barů, na tribunách bylo 11 diváků a spící uklízecí četa.

„Neřešili jsme kulisy, ale postup," vykládal Štěpánek po triumfu nad rumunským párem Beguová, Tecau, který končil ve čtvrt na dvě ráno. „Jednou jsem hrála do dvou," vzpomínala Hradecká. „Já dokonce ve Vídni do tří," krčil rameny Štěpánek.

V semifinále nestačili na Američany, ale bitva o jediné volné pódiové umístění byla českou jízdou. „Frčeli jsme k bronzu jako Orient expres," řehnil se Štěpánek, když boj o 3. příčku skončil. „Završit turnaj vítězstvím je báječné," rozplývala se Hradecká. „Máme sice bronz, ale cítíme se úplně zlatě," juchal v euforii sedmatřicetiletý rodák z Karviné.

V prvním setu poslední české bitvy o medaili neměl indický pár nárok. „Hráli jsme agresivně, byli jsme skvěle takticky připravení. Ve druhé sadě jsem ztratil servis, ale byli jsme lepší a dokázali medaili urvat," rekapituloval Štěpánek poslední díl cesty za bronzem.

Pocity jako v Londýně

Pro Hradeckou jde už o druhou olympijskou medaili. Po stříbrné z ženské čtyřhry v Londýně 2012 si teď o stupínek pohoršila. „Ale pocity mám stejné. Je to krása, cítíme se oba šťastní. Jsem dojatá," přiznávala Hradecká.

Přitom šla do zápasu po třech prohrách v řadě. Dvě utrpěla v ženské čtyřhře, kde byla dvakrát jeden míček od finálového zápasu. Vše pak umocnila nezdarem v semifinále mixu.

„Přesto přišla pokaždé na mix neskutečně pozitivně naladěná a plná sil," chválil parťačku Štěpánek. „Musela jsem všechny nezdary hodit za hlavu. Člověk nesmí míchat emoce z jedné disciplíny do druhé. Prostě jsem se vyspala, vzala zbytek sil a doufala v odměnu, která přišla," radovala se Lucie Hradecká.

Reklama

Související témata: