Hlavní obsah

Bára přešlapovat nebude, věří před kvalifikací Železný

Londýn

Jako čtvrtá z početného pole 42 oštěpařek vstoupí v úterý do olympijské soutěže obhájkyně zlata Barbora Špotáková. Byla nalosována do první skupiny, která začíná v 10 hodin britského času (v 11 českého), a tak si bude muset přivstat. „Aby se stihla probrat, budíka si dá tak na šestou,“ říká její trenér a trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková se svým nářadím před odletem do Londýna

Článek
Fotogalerie

Ideálním scénářem je, aby se na svůj pokoj v olympijské vesnici zase mohla rychle vrátit. K tomu by potřebovala rychle překonat kvalifikační limit 62 metrů, což by pro ni neměl být problém. „Bylo by ideální hned prvním hodem postoupit, jinak by tam byla dlouho. Ale myslím, že na finále ani 62 metrů nebude potřeba," ví Železný.

Jedenatřicetiletá Špotáková je zkušenou závodnicí, přesto na ni v Londýně čeká pár nástrah. Třeba netradičně umístěná odhodová čára daleko před trávníkem. „Při rozcvičovacím pokusu se musí podívat, jak blízko je u čáry a případně si rozběh posunout, což je lepší, než odhazovat blízko. Ale ženská náběhová rychlost není taková, vícebojařky také nepřešlapovaly," neobává se Železný.

Nezvykem bude i 80 000 diváků, kteří stadión pravidelně zaplňují dokonce i při dopoledním kvalifikačním bloku. „Může se to projevit, ale spíš pozitivně. Pro mě je zatím Londýn z hlediska atmosféry fenomenální a srovnatelný se Sydney," pochvaluje si trenér.

Špotáková se může spolehnout i na podporu svého přítele Lukáše, který za ní do Londýna v neděli přiletěl.

Reklama

Související témata: