Hlavní obsah

Oštěpař Veselý medaili nezískal, zvítězil překvapivě Walcott

Londýn
Aktualizováno

Oštěpař Vítězslav Veselý skončil na olympijských hrách v Londýně čtvrtý. Ve finále hodil 83,34 metru, o rovných pět metrů méně než v kvalifikaci, a zopakoval umístění z loňského mistrovství světa v Tegu. K bronzové medaili mu chybělo 78 centimetrů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Oštěpař Vítězslav Veselý na OH v Londýně

Článek

Senzačně zvítězil devatenáctiletý Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga, který předvedl výkon 84,58 metru a pro svou zemi získal v atletice poprvé jinou medaili než z běžeckých disciplín. Nor Andreas Thorkildsen, který útočil na třetí olympijské zlato za sebou, čímž by vyrovnal unikátní bilanci Jana Železného, byl šestý.

Letos Veselý porazil všechny nejlepší oštěpaře na mistrovství Evropy a jako jediný překonal hranici 88 metrů: poprvé na Diamantové lize v Oslu a znovu pak ve středu v Londýně, kdy hned prvním kvalifikačním hodem zmrazil soupeře osobním rekordem 88,34 metru.

Fanoušci doufali, že by mohl napodobit zlatou Barboru Špotákovou, jenže první finálový pokus Veselému vůbec nevyšel: oštěp se zapíchl pod 65 metrů. V druhém už zaletěl za osmdesátimetrovou hranici (81,69), což znamenalo posun na páté místo. V tu dobu už soutěži kraloval Walcott, který vylepšil národní rekord Trinidadu a Tobaga až na 84,58.

Také v třetí sérii se Veselý zlepšil, přidal ale jen 11 centimetrů a chvíli se musel obávat o postup, protože Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja ohrozil hodem 84,51 i vedoucího Walcotta.

Do užšího finále vstoupil Veselý z šesté pozice, zlepšit se však dokázal až v poslední sérii a výkon 83,34 stačil jen na čtvrté místo. Severský souboj o bronz pro sebe nečekaně rozhodl Antti Ruuskanen, Veselému k medaili chybělo 78 centimetrů.

Reklama