Hlavní obsah

Mladý lukostřelec si dal marjánu a o olympiádu přišel

PRAHA

Dal si pár jointů marihuany a přišel o olympiádu. Devatenáctiletý lukostřelec Milan Andreas si sice na Světovém poháru v francouzském Boé vystřílel účast v Pekingu, jenže v české výpravě se neobjeví a do Číny nepojede. Kontrolní odběr ho totiž usvědčil z dopingu. „Po osmadvaceti letech jsme mohli mít na olympiádě lukostřelce a takhle to dopadlo,“ neskrýval v rozhovoru pro Sport.cz rozčarování šéf české olympijské výpravy František Dvořák.

Článek

Mladý votický lukostřelec Milan Andreas nepopírá, že marihuanu ochutnal. „Ale už loni v září na školním výletě. Byla v tom hlavně zvědavost,“ přiznával olympijskému vedení, když přišla zpráva, že byl 28. června pozitivně testován na THC, jak se v  mluvě dopingových komisařů označuje marihuana.

„Stopy marihuany zůstávají v těle maximálně tři měsíce, takže od loňského září by ji musel dávno vydýchat,“ zapochyboval lékař Milan Jirásek, jenž stojí v čele České olympijského výboru.

Pozitivní nález pochopitelně znamená automaticky zastavenou činnost a vyřazení z nominace pro Peking. „Pro něho lepší, že zpráva o pozitivním nálezu přišla ještě před konečnou nominací. Daleko větší aféra by totiž propukla a tresty následovaly, kdyby už cestoval do Pekingu nebo kdyby se dokonce v dějišti olympiády objevil,“ vybavil si Jirásek osm let starou anabázi kolem cyklisty Jana Hrušky a vzpěrače Zbyňka Vacury. Oba byli těsně před olympiádou rovněž pozitivně testováni na doping a z cesty do Sydney se museli kvapem vrácet. První z Paříže, druhý dokonce až z Kuala Lumpuru, aby se zabránilo ještě tvrdším sankcím, kdyby snad do olympijského města dorazili.

„Vrchol mé kariéry, jímž účast na olympiádě určitě byla, se teď proměnil v největší bolest,“ přiznával usvědčený lukostřelec, jenž se proti výsledkům testu odvolávat nebude a analýzu kontrolního vzorku B požadovat nebude.

„Marihuana není mezi povolenými látkami a pravidla jsou neúprosná. Nejde o žádný kriminální přečin, ale o osobní neštěstí, takže Milana je mně moc líto,“ dokázal se předseda ČOV Milan Jirásek vcítit do pocitů mladého lukostřelců, který kvůli pár jointům marihuany o vysněnou olympiádu přišel.

Reklama