Hlavní obsah

Šmídovou při cestě do Pekingu nechtěli pustit do letadla

PRAHA

Česká jachtařka Lenka Šmídová v sobotu prožila bezmála dvacet minut nejistoty, zda na olympiádu do Pekingu vůbec odletí. Šmídovou i její partnerku Lenku Mrzílkovou totiž zaměstnanci tureckých aerolinek nechali v Praze-Ruzyni dlouho čekat u přepážky a odbavili je jen necelou hodinu před plánovaným odletem. Obě se tak nakonec připojily k dalším šesti českým olympionikům, kteří v sobotu odcestovali do Číny.

Článek

"Neměli nás na seznamu na přepážce. Nevím, kde byl problém," řekla vzápětí Šmídová, která celou nepříjemnost ustála s kamennou tváří. Do Číny letí už popáté a prý je připravená na leccos. "Nás už nic nepřekvapí, Číňani už nám nachystali snad všechno. Jednou jsme si cestu z Pekingu kvůli zpožděním protáhly o den, půl v Pekingu na letišti, druhou půlku v Istanbulu," pousmála se Šmídová rezignovaně.

Šmídová s Mrzílkovou rozhodně nejedou do neznámého prostředí, na hry se dlouho chystaly přímo v Číně. "Na pomezí jara a léta jsme tam dlouho trénovaly, byly jsme tam ještě před týdnem. Škoda, že ten jachtařský areál vzápětí zavřeli a my tam nemohly nechat loď, ale už je zase zpátky na místě," uvedla zkušenější z dvojice blonďatých jachtařek, která před čtyřmi roky v Aténách získala stříbrnou medaili.

Závodníky čeká slabý vítr a husté řasy

Závodění v Číně ale nic příjemného nebude. Jachtařkám jej bude komplikovat slabý vítr a husté řasy, s nimiž si zatím zcela neporadily ani tisíce dobrovolníků. "Strašně to zpomaluje loď a nabaluje se to na kormidlo, ale pustili se do jejich sbírání docela s vervou a teď před týdnem už měli většinu vysbíranou. Jak je znám, na olympiádu to bude čisté," řekla Šmídová.

Čínská organizace jí ale příliš radosti nedělá. "Slyšela jsem, že nás budou i po městě pouštět jen s eskortou, jenže to já odmítám. Je to omezování osobní svobody," prohlásila Šmídová. Přesto si prý hodlá olympiádu hlavně užít.

Koukal chce do třetího kola

Příliš konkrétních cílů si nekladli ani zbylí členové sobotní části české výpravy. "Ještě nedávno bych byl rád, že vůbec jedu, teď ale mám za sebou kvalitní přípravu a aspoň do třetího kola bych projít mohl," konstatoval dvaadvacetiletý badmintonista Petr Koukal.

Olympiáda je prý pro něj svátek. "Vůbec nevím, co od toho čekat," dodal Koukal, zatímco za jeho zády se zubil do kamery nadějný judista Jaromír Ježek, který prý ani pekingský závod nepovažuje za ničím výjimečný.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.