Hlavní obsah

České basketbalistky trochu trápí jen spavost

PEKING

V uvolněné atmosféře absolvovaly svůj předposlední trénink před vstupem do turnaje české basketbalistky. V sobotu pro ně olympiáda naostro začne duelem s Američankami. Uchýlily se do haly, která by v Česku patřila k těm nejmodernějším, ale na okraji Pekingu slouží jen pro přípravu basketbalistek. Trénink v téměř prázdné hale sledovala jen skupinka českých novinářů a dva dobrovolníci.

Článek

Bylo tak slyšet téměř každé slovo asistenta Miroslava Volejníka, zatímco hlavní kouč Jan Bobrovský zadumaně seděl na lavičce, jen občas vyrazil na plochu, aby vyčinil některé ze svých dvanácti svěřenkyň. „Holky jsou natěšené, nemůžou se dočkat. Kdyby turnaj začal dneska, už je pozdě,“ vypozoroval Bobrovský na hráčkách předzápasové nadšení. „Zdravotně jsou holky v pořádku, trochu dělá problémy jen spavost,“ přiznává zkušený kouč drobné potíže s aklimatizací.

Den před těžkým vstupem do turnaje absolvují hráčky slavnostní zahájení, Bobrovský ani nezvažoval, že by jim mnohdy zdlouhavý a náročný nástup zakazoval. „Náročné to bude. Pro mnohé to může být poslední šance, nechci jim to kazit. Před čtyřmi lety jsme hráli druhý den se Španělkami, to byl klíčový zápas, tak nešly. Teď to tak klíčové nebude,“ přiznává trenér.

Ve vesnici má jeho tým dostatečný komfort pro přípravu. „To bydlení je opravdu lepší než v Aténách. Jen společná místnost mohla být větší, ale jinak je to prostorné,“ chválí kouč.

Na Papalukase valí oči

Jeho svěřenkyně si zatím užívají setkání s hvězdami. „Když snídá Papalukas, valíme oči,“ říká Miloslava Svobodová na adresu řecké basketbalové hvězdy. „Také už jsme potkaly Ginobiliho a Kirilenka. Koukáme i na ostatní chlapy, co vypadají dobře,“ usmívá se nováček na olympiádě.  „Jinak ve vesnici hrajeme společenský hry, byly jsme v bazénu a hodně jsme si oblíbily hru air hockey, to je úplná bomba,“ vypráví Svobodová nadšeně. „Také jsme se byly projít po obchodech, vesnice je krásná, ale celou jsme ji projít ještě nestihly. Ale chystáme se na to, až budeme mít volno,“ přitakává nejvyšší hráčka týmu Petra Kulichová.

Reklama